
Smaruje tym blachy piekarnika i dzięki temu sposobowi są lśniące i błyszczące jak nowe. To patent mojej mamy, który zawsze działa.
REKLAMA
Blachy piekarnika często się brudzą, bo narażamy je na kontakt z oparami tłuszczu, wilgocią i wieloma innymi zabrudzeniami. Aby je wyczyścić wcale nie trzeba sięgać po drogie środki czyszczące, żeby wyglądały jak nowe. Okazuje się, że wystarczy zastosować genialny patent, o którym dowiedziałam się od mamy. Sprawdź co trzeba zrobić.
Smaruje tym blachy piekarnika. Są jak nowe
Wystarczy posmarować blachy pastą z margaryny, soli i płynu do naczyń. Wszystko w proporcji 1:1:1 należy wymieszać, a potem wysmarować blachy. Następnie za pomocą szorstkiej gąbki dokładnie wymyć zabrudzenia. Margaryna sprawi, że plamy, rdza i przypalenia będą gładko schodzić i nie porysujemy powierzchni. Natomiast sól nada paście konsystencję peelingu, który idealnie zetrze nawet te najcięższe zabrudzenia, a z połączeniem płynu do naczyń to prawdziwe kombo na brudne blachy. Na koniec dobrze opłucz pod wodą blachy, wysusz i gotowe.
REKLAMA
Sprawdź też jak wyczyścić piekarnik bez szorowania – pisaliśmy o tym tutaj.