Jagodzianki wg łatwego przepisu. Dodaj do nadzienia tajny składnik

drożdżówki, jagodzianki
fot. screen Youtube / @Olga_Shobytinskay

Wchodzisz do cukierni i twoim oczom ukazują się jagodzianki? Na ich widok aż cieknie ślinka… . Niestety sklepy sporo sobie za nie liczą, a jedna drożdżówka to dla wielu osób zdecydowanie za mało. Jeśli masz w domu co najmniej trójkę łakomczuchów, musiałbyś wydać w cukierni krocie. Istnieje też inna możliwość. Upiecz domowe jagodzianki, które będą 100 razy lepsze od kupnych i po brzegi wypełnione leśnymi owocami. Naje się nimi cała rodzina.

REKLAMA

Drożdżówki z jagodami. Lepszych nie kupisz nawet w cukierni

Sezon na jagody już wystartował. To dobry moment, by pójść do lasu i uzbierać je samemu lub zaopatrzyć się w słoik, lub skrzyneczkę tych owoców na straganie. Przydadzą się do nadziania drożdżowych bułeczek. Jeśli zależy ci na szybszym efekcie, użyj suchych drożdży zamiast świeżych. Nie będziesz musiał robić zaczynu, tylko proszek od razu wsypiesz do mąki. Ozdabianie rarytasu oddzielnie przygotowaną kruszonką, lukrem czy inną polewą też nie jest konieczne. Niemniej jednak taki niuans daje spektakularny efekt, a jagodzianki na bogato prezentują się obłędnie i znikną z talerzyków w mgnieniu oka.

Aby jagody nie wypłynęły z bułeczek, warto owoce lekko zagęścić, aby konsystencja nie była zbyt luźna. Jako zagęstnik świetnie sprawdzi się skrobia ziemniaczana czy budyń o smaku waniliowym.

REKLAMA

Jak upiec pyszne jagodzianki?

Lista składników:
250 ml mleka,
7 g suchych drożdży (opcjonalnie 14 g świeżych),
1/2 szklanki cukru,
pół kilograma mąki pszennej,
1 jajko,
8 g cukru waniliowego.
80 g rozpuszczonego masła,
szczypta soli.

Wypełnienie:
3 łyżki cukru,
300 g jagód,
1 łyżka budyniu lub skrobi (można pominąć).

Wykonanie:
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Ze świeżych drożdży należałoby najpierw sporządzić rozczyn, z dodatkiem cukru i ciepłego mleka, a następnie wymieszać go z mąką.

REKLAMA

Dokładamy do miski pozostałe produkty i zaczynamy zagniatać ciasto, wlewając na koniec płynne masło. Gdy będzie miękkie i rozciągliwe, tworzymy z niego kulę i umieszczamy w posypanym mąką naczyniu i przykrywamy – powinno poleżeć w ciepłym miejscu przez półtorej godziny. Wtedy wyrośnie.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, ale nie za długo. Dzielimy je na około 15 porcji i ze wszystkich po kolei lepimy krągłe bułki. Następnie ugniatamy je lekko na placek i na środku umieszczamy trochę owocowego nadzienia. Gdy znajdzie się ono na wszystkich 15 porcjach, przystępujemy do sklejania. Starannie złączamy boki i drożdżówki kładziemy wiązaniem do dołu na stoliku, tworząc elipsowaty kształt.

Przekładamy jagodzianki na blaszkę wyścieloną pergaminem, czekamy 30 minut, by jeszcze trochę podrosły. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Studzimy i dekorujemy np. lukrem czy kruszonką według tej receptury.