Pierogi z bobem przekonają każdego. Okrasa pokazał wystrzałowy przepis

Karol Okrasa i pierogi
fot. Facebook / Karol Okrasa / screen Youtube / Natashas Kitchen

Kuchnia Karola Okrasy jest znana w całej Polsce i chętnie korzystamy z jego przepisów na potrawy i desery. Niedawno kucharz pokazał, jak przyrządza pierogi. Samo ciasto nie wzbudza aż tak wielkich emocji, jak farsz. Zwłaszcza że jego głównym składnikiem jest uwielbiane warzywo strączkowe, czyli bób. Na te cenne nasiona wkrótce zacznie się sezon i będziemy mogli kupić je na targowisku w całkiem atrakcyjnej cenie. Przepis na pierogi z bobem warto poznać już teraz.

REKLAMA

Bób jest ceniony za smak i wartości zdrowotne. Niebawem sezon na niego wystartuje pełną parą, ale już teraz warto gromadzić najlepsze receptury na dania z jego udziałem. Pierogi od Karola Okrasy to idealna propozycja na obiad. W skład farszu oprócz bobu wchodzą też inne smakowite dodatki m.in. pomidory konserwowe, ser grana padano, czosnek i przyprawy. Ciasto to kombinacja dwóch rodzajów mąki. Zawiera dodatek mleka, które nadaje mu delikatności.

Przepis Karola Okrasy na pierogi z bobem

Lista składników:
300 g bobu
100 g sera grana padano
2 szalotki
2 ząbki czosnku
150 g pomidorów z puszki
1 cała gałka muszkatołowa
2 łyżki mąki gryczanej
50 g masła
70 ml mleka
300 g mąki pszennej
pieprz i sól
oliwa z oliwek

REKLAMA

Przygotowanie:
Szalotki pokroić w kosteczkę, a czosnek posiekać w zgrabne plasterki, oba warzywa podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie.

Bób po ugotowaniu posiekać i wrzucić na patelnię, wymieszać wszystko. Dodać sól, pieprz, startą gałkę, a także pomidory, ponownie wymieszać i smażyć do czasu, aż mieszanka się zezłoci. Gotowe nadzienie umieścić w naczyniu i połączyć z drobno startym serem, wymieszać.

W garnku podgrzewać mleko z masłem na niewielkiej mocy ognia. Gdy tłuszcz się rozpuści, przelać płyn do pojemnika wypełnionego mąką gryczaną i pszenną. Mieszać i zagniatać spójne i gładkie ciasto. Z rozwałkowanej na niezbyt gruby placek masy wykrawać kółka. Na każdym kłaść trochę nadzienia i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch wyławiać je łyżką cedzakową wprost na talerz. Smacznego.

REKLAMA