Pleśniak zyska 200% smaku, gdy dodasz truskawki. Przepis to hit sezonu

ciasto pleśniak z truskawkami
fot. screen Youtube / @heniafoksciasta2592

Przepis na ciasto pleśniak warto co jakiś czas odtwarzać. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by upiec ten deser w odmienionej wersji. Popularna YouTuberka Henia Foks proponuje, by zamiast kwaśnego dżemu użyć świeżych truskawek. Sezonowy skarb można kupić na targu czy w sklepie za nieduże pieniądze. A przyjemność z jedzenia jest ogromna. Truskawki fantastycznie pasują do deserów, a z kruchym ciastem i słodką pianką stworzą komplet idealny. Ciasto pleśniak czarująco wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Gorąco polecamy ten przepis.

REKLAMA

Pleśniak z truskawkami posmakuje wszystkim

Tajemnica smaku tego wypieku tkwi z jasnym cieście kruchym, cieście kakaowym, owocach (z dodatkiem kisielu) i lekkiej piance z białek. Każda z tych warstw powstaje w mgnieniu oka. Truskawki przed zatopieniem w piance należy starannie umyć i osuszyć. To ważne, bo zbyt mokre mogą zniszczyć sztywną strukturę piany. Z pozostałymi częściami ciasta nie powinieneś mieć problemu. Spójrz na poniższy przepis i wyczaruj coś pysznego na deser.

Przepis na pleśniak z truskawkami

Lista składników:
Ciasto:
6 żółtek
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka kakao

REKLAMA

Piana:
2 łyżki kisielu
pół szklanki cukru pudru
6 białek

Truskawki:
2 łyżki kisielu
600 g truskawek

Wykonanie:
Na początku ubij białka z cukrem. Do sztywnej piany dodaj kisiel i zamieszaj.

REKLAMA

Umyj truskawki i osusz je na sicie. Przekrój każdą sztukę na dwie równe części i posyp kisielem.

Masło zetrzyj na większych oczkach tarki wprost do mąki. Dodaj cukier, żółtka i proszek do pieczenia, zacznij zagniatać spójne ciasto. Umieść je w chłodziarce na pół godziny. Po tym czasie przedziel na 3 porcje. Pierwszą wzbogać o kakao, a kolejną wstaw do zamrażalnika. Ostatnią rozwałkuj i rozmieść na blaszce (17 x 27 cm) wyścielonej pergaminem.

Na tej warstwie układaj wałeczki z ciasta ciemnego. Rozsmaruj pianę z białek i wtykaj w nią owoce. Na wierzch zetrzyj całą porcję ciasta z zamrażarki. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez ok. 60 minut. Smacznego.