Posyp tym kurki. Zanieczyszczenia zejdą same

kurki, pieprznik jadalny
fot. screen Youtube / Wilderstead

Kurki to sezonowe dary lasu, za którymi przepadają wszyscy koneserzy jedzenia. Aby swoim smakiem zachwyciły przy stole, wcześniej muszą zostać oczyszczone. Jedną z najpowszechniejszych metod na usunięcie brudu jest zatopienie zbiorów w wodzie z dodatkiem soli. Aczkolwiek to nie jedyna opcja, z której można skorzystać. Grzyby da się oczyścić z piasku i zanieczyszczeń nieco inaczej. W dodatku nie utracą swej jędrności. Poznaj ten niesamowity patent.

REKLAMA

Kurki ściągają do lasu tysiące, a nawet miliony grzybiarzy, a jeszcze więcej osób za nimi przepada. Ale nie trzeba wybierać się po nie koniecznie do lasu, tylko do sklepu lub na targowisko. Jednak nic nie satysfakcjonuje niektórych osób bardziej niż wyprawa na grzybobranie i możliwość pozyskania świeżych kurek zupełnie za darmo. Niestety, w domu cała radość gaśnie na samą myśl o mozolnym oczyszczaniu leśnych zbiorów. Tymczasem cała czynność może pójść jak z płatka. A finalnie grzyby będą czyściuteńkie i gotowe do dalszej obróbki kulinarnej.

Czytaj także:  Biorę to warzywo i robię genialne muffinki. Smak i aromat zachwycają

Skuteczny patent na oczyszczanie kurek z zabrudzeń. Wykorzystaj mąkę

Kurek nie musisz długo i żmudnie przebierać i z osobna oczyszczać każdej sztuki z liści, piasku czy różnych paprochów. Umieść je w naczyniu, następnie oprósz mąką (kilka łyżek) i starannie wymieszaj, aby wszystkie sztuki były okryte proszkiem. Grzyby zalej chłodną wodą, znów wymieszaj. Dodatkowo możesz wrzucić do pojemnika kilka kostek lodu. Dzięki temu kurki będą wciąż jędrne. Przerzuć je na sito i obmywaj pod kranem, a potem przenieś do nowego naczynia i osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Gotowe.

Pamiętaj, żeby kurki umieszczać na sitku po kolei, a nie garściami, „byle szybciej”. W tej sytuacji cierpliwość popłaca. Inaczej brud zebrany przez mąkę osiądzie na spodzie naczynia i znów oblepi grzyby.

REKLAMA

Kurki nie powinny mieć już żadnych zabrudzeń. Wówczas przełóż je na patelnię i zamień w smakowity sos do pulpetów. Koniecznie podaj go z makaronem lub innym dodatkiem. Rano pomyśl o dorzuceniu grzybów do śniadania. Jajecznica z kurkami to marzenie każdego smakosza.

Udostępnij:

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News.