Żaden tort nie dorasta jej do pięt. Lekka tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa z bezą
fot. screen Youtube / chef buck

Lekka tarta cytrynowa to doskonały w każdym calu wypiek składający się z trzech niesamowitych warstw. Pieczony kruchy spód, lekka i orzeźwiająca masa cytrynowa oraz słodka i krucha beza to połączenie, które zasługuje na medal. Deser tryska świeżością i wygląda czarująco. Zwłaszcza po przekrojeniu wszystkie warstwy można podziwiać w całej okazałości. Prosty, a zarazem spektakularny wypiek z powodzeniem zrobisz w domu. Znajdź wolną chwilę i wypróbuj poniższy przepis.

REKLAMA

Podwójne cytrynowa tartą z bezą. Podwójna radość dla twoich bliskich

Wakacje za nami. Tarta cytrynowa przywołuje wszystkie letnie wspomnienia, ale tylko te miłe. Do największych przyjemności należy degustacja wypieku. Nie ma opcji, że znajdą się osoby, które będą narzekać na smak czy konsystencję poszczególnych warstw. Tarta cytrynowa to najznakomitsza propozycja na ostatnie letnie popołudnia.

Przepis na tartę cytrynową z bezą

Ciasto kruche:
125 g masła
150 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki cukru

Masa cytrynowa:
125 g masła
sok wyciśnięty z 3 cytryn
skórka otarta z 3 cytryn
3 żółtka
2 łyżki mąki kukurydzianej
100 g cukru

REKLAMA

Beza:
150 g cukru
4 białka
odrobina soli

Przygotowanie:
Mąkę z cukrem, masłem, żółtkiem i solą wyrabiamy na jednolite i sprężyste ciasto. Wkładamy je do lodówki, aby się nieco schłodziło. W międzyczasie okrągłą blaszkę smarujemy w środku masłem i oprószamy bułką tartą. Wylepiamy spód przygotowanym ciastem i pieczemy go w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez ok. 20 min (aż się zezłoci). Studzimy.

W rondelku mieszamy ze sobą 1 szklankę wody, skórkę i sok z owoców, mąkę kukurydzianą i cukier. Gdy wszystko się rozpuści i zagotuje, nieustannie mieszamy. Jak tylko zawartość zacznie lekko bulgotać, ściągamy naczynie z gazu i dodajemy masło. Mieszamy, aż się roztopi, a potem krem wzbogacamy o żółtka i znów umieszczamy na ogniu. Łączymy na zwartą masę o konsystencji budyniu. Rozprowadzamy ją na cieście.

REKLAMA

Do białek wsypujemy trochę soli i ubijamy na sztywno. Później dodajemy partiami cukier i ucieramy do chwili, aż się roztopi i otrzymamy szklistą pianę. Rozmieszczamy ją równo na cytrynowej warstwie i pieczemy deser w piekarniku (w 170°C przez 20 min). Na koniec studzimy i kroimy tartę. Smacznego.

Udostępnij: