Masz czasem wrażenie, że ciągle jesteś głodny? Przez to jesz coraz więcej, co widać po Twoim wyglądzie? Wystarczy, że zaczniesz jeść zdrowe posiłki, a głód nie będzie dopadać Cię tak często.
Warto sięgać po warzywno – owocowe posiłki. Dobrym przykładem jest szpinak, który zawiera tylakoidy, które spowalniają trawienie tłuszczu, wydłużając uczucie sytości. Jedz dużo jabłek. Zawierają pektynę, która w połączeniu z wodą sprawia, że jedzenie pęcznieje w żołądku. Dzięki temu można czuć się sytym. Jabłko zjedzone 15 minut przed posiłkiem, powoduje, że zjada się o 200 kcal mniej.
Orzechy włoskie również świetnie sprawdzają się w roli pogromców głodu. Ich ściany komórkowe są odporne na procesy trawienne. Dzięki temu przyswajasz tylko 1/5 zawartego w nich tłuszczu. W wakacje warto sięgać po maliny. W jednej porcji znajdziesz więcej błonnika niż w większości owoców.
Jak sugeruje redakcja Women’s Health warto sięgać również po bogaty w białko twarożek, pełne pełnowartościowego białka jaja, płatki owsiane, które są napakowane rozpuszczalnym błonnikiem. A także produkty żytnie, ze względu na zawarty błonnik – który działa stabilizująco na metabolizm.
Z ciekawostek, warto jeść popcorn. Naukowcy z Pennsylvania State University, twierdzą przekąski o dużej objętości tłumią głód na dłużej. Czerwona fasola też ma ciekawe właściwości w procesie zaspokajania głodu – ludzie, którzy wybierają posiłek zawierający fasolę, czują się o 31% bardziej syci od tych, którzy nie jedzą strączków.