REKLAMA
ShareInfo.plKulinaria11 trików kuchennych używanych przez szefów kuchni. Poznaj je!

11 trików kuchennych używanych przez szefów kuchni. Poznaj je!

siekanie ziół
fot. Unsplash

Przydatne triki kulinarne są na wagę złota. Każdy, kto spędza czas w kuchni, powinien je znać. Niewykluczone, że skorzystacie z nich w trakcie przyrządzania jutrzejszego obiadu czy kolacji. Poznajcie triki kulinarne stosowane przez mistrzów.

Zanim przejdziemy do konkretów, najpierw pomyślmy o wykwintnych i pysznych daniach, jakie podaje się w wielu ekskluzywnych restauracjach. Czy wiecie, jak powstają? Dziś się o tym przekonacie. Zdradzamy przydatne triki szefów kuchni, które powinniście zapamiętać. Przydadzą się w awaryjnych sytuacjach.

REKLAMA

Triki kulinarne stosowane w restauracjach

Szybkie krojenie ziół
Chociaż wydaje się to skomplikowane, jest jak najbardziej możliwe. Zanim zaczniecie siekać zioła, posypcie je solą – będziecie zaskoczeni, jak łatwo się je rozdrabnia. Zioła również nie przykleją się do noża.

Opiekanie nasion i orzechów
Krótkotrwała obróbka (ok. 1-2 min) na rozgrzanej patelni pozwoli wydobyć z bakalii cały smak.

Przedłużenie świeżości ziół
Umieśćcie zioła w wilgotnym ręczniku papierowym, a potem schowajcie do plastikowej torby i w takiej postaci przechowujcie. Będziecie cieszyć się nimi dłużej.

Koniec ze zwijającym się bekonem
Połóżcie na porcjach mięsa papier do pieczenia i bezpośrednio na nim umieśćcie blaszkę. Ten patent sprawi, że wędlina będzie idealnie płaska.

Zamrożenie tłustych kawałków mięsa przed krojeniem
Przed krojeniem włóżcie mięso do zamrażarki na 15-minut, a pokrojenie np. bekonu pójdzie wam jak z płatka.

Smażenie mięsa na patelni
Patelnia powinna być oczywiście porządnie nagrzana. Smażonego mięsa nie trzeba bez przerwy przewracać z jednej strony na drugą. Szefowie kuchni co pewien czas taktownie potrząsają patelnią, a gdy mięso gładko się przemieszcza, wtedy dopiero należy je przewrócić na drugi bok.

Sok z cytryny dodaje smaku
Cytryna to popularny składnik w naszej kuchni. Ma intensywny smak, więc korzystnie wpłynie na efekt końcowy przyrządzanych przez nas dań.

Koniec ze ślizgającą się deską do krojenia
Denerwuje was sytuacja, w której deska do krojenia przesuwa się po całym blacie kuchennym? Aby problem ten stał się już tylko niemiłym wspomnieniem, podłóżcie pod nią wilgotny ręcznik papierowy.

Rozsądne używanie soli
Jedną z podstawowych przypraw kuchennych jest bez wątpienia sól. Nadaje posiłkom wyrazistszego smaku, z tego powodu powinniście nauczyć się nią operować. Najważniejsze, aby zachować idealne proporcje. Przyprawa wzmocni smak dań.

Sałata
Aby przedłużyć świeżość sałaty, wypróbujcie trik z ręcznikiem papierowym. Suchy ręcznik włóżcie do pojemnika z warzywem i gotowe. Wchłonie on nadmiar wilgoci i na pewno sprawi, że smaczne liście będzie można przechowywać dłużej.

Mandolina do warzyw
W restauracji podano wam misterne dekoracje z warzyw i zastanawiacie się, w jaki sposób powstały? Być może to zasługa talentu i precyzji kucharza, który wykroił tak idealne plasterki. Ale najprawdopodobniej do tego celu użył mandoliny do warzyw, która znacznie ułatwia pracę w kuchni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA