REKLAMA
ShareInfo.plKulinaria3 najgorsze błędy, które popełniasz podczas smażenia na głębokim oleju

3 najgorsze błędy, które popełniasz podczas smażenia na głębokim oleju

Smażenie na głębokim oleju

REKLAMA

Smażenie na głębokim oleju to najbardziej popularna forma obróbki termicznej różnych potraw mięsnych czy warzyw. Niezależnie co na nim smażymy, smakuje wyśmienicie. Jednak mało kto wie, że ten sposób wymaga odrobiny większej wiedzy. Poznaj i sprawdź 3 najgorsze błędy, które popełniasz podczas smażenia na głębokim oleju!

Przez brak wiedzy, często nasze kawałki ziemniaka zamiast zamienić się w chrupiącą, niezwykle pyszną frytkę – wychodzą spalone, surowe i są niesmaczne. Aby idealnie wysmażyć frytki, mięso na głębokim oleju potrzeba cierpliwości i wiedzy. Chcesz uniknąć przypalenia lub niedosmażenia potraw? Więc koniecznie sprawdź czy przypadkiem nie popełniasz tych trzech najgorszych błędów!

Smażenie na głębokim oleju – błędy, które popełnia prawie każdy

Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że smażenie na głębokim tłuszczu, to nie tylko wysoka temperatura. Właśnie dlatego przedstawiamy wam 3 najgorsze błędy podczas tego rodzaju obróbki termicznej – dzięki temu zwiększycie swoją wiedzę, a frytki i mięso wyjdą wam perfekcyjnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

REKLAMA

1. Smażenie na złej jakości oleju


Smażenie na takich olejach jak słonecznikowy, kokosowy, oliwa z oliwek nie nadają się do tego typu obróbki. Nie charakteryzują się one wysoką temperaturą dymienia, a to powoduje, że danie nie wygląda apetycznie, a w dodatku jest niezbyt zdrowe dla naszego organizmu ze względu na tłuszcze-trans.

Pamietaj, pierwszą i bardzo ważną zasadą jest jakość oleju, na którym chcesz smażyć frytki lub inne potrawy. Najlepiej wybrać olej rzepakowy, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak. Jest także zdrowy, bo zawiera cenne kwasy jednonienasycone.

REKLAMA

2. Smażenie mięsa „prosto z lodówki” 


Ten błąd popełnia każdy, nie mając pojęcia o tym, jak bardzo to wpływa na końcowy smak. Wyjmujesz mięso z lodówki i zaczynasz od razu je panierować, po czym wrzucasz na rozgrzany olej? Popełniasz błąd!

Przed smażeniem oraz panierką mięsa, najpierw powinieneś wyjąć je z lodówki na około poł godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso po wrzuceniu do oleju nie obniży jego temperatury, a to zapewni perfekcyjną, chrupiącą skórkę. W przypadku mięsa jest to bardzo ważne, ale tak jest też z warzywami – np. batatami. Utrzymanie prawidłowej temperatury oleju to klucz do pysznego i smacznego dania!

REKLAMA

3. Przepełnienie garnka z olejem zbyt dużą ilością kawałków mięsa lub frytek


REKLAMA

Czasem nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy jak najszybciej usmażyć wszystkie porcje kawałków mięsa z panierką lub też frytki i wrzucamy wtedy wszystko na raz. To błąd, bo nawet podczas pieczenia na blaszce muszą być zachowane odstępy, w przeciwnym razie upieką się nierównomiernie. Tak jest też w przypadku smażenie na głębokim tłuszczu.

Nie przepełniaj garnka z rozgrzanym tłuszczem. Jeśli wrzucisz jedną, wielką porcję mięsa czy frytek za jednym razem, to nie usmażysz ich tak jak chcesz, tylko go ugotujesz. Temperatura oleju natychmiast się obniża, a to skutkuje niesmacznym efektem końcowym dania.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA