3 sposoby na chrupiące i soczyste schabowe sprawią, że kotlety wyjdą każdemu. Idealna panierka i miękkie, delikatne mięso w środku to danie, które uwielbiają wszyscy. Sprawdź i koniecznie wypróbuj tych trików.
Kotlety schabowe podane z młodymi ziemniakami i surówką to najczęstsza propozycja obiadowa w polskich domach. Szybko się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Jednak czasem zrobienie dobrej panierki to nie lada wyzwanie. Co zrobić, żeby nie wchłonęła zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia? W tym artykule dowiecie się o trzech rewelacyjnych sposobach na soczyste i nieziemsko chrupiące schabowe.
Poznaj 3 sposoby na chrupiące i soczyste schabowe
1. Moczenie mięsa w jajku
To najlepszy sposób na chrupiącą panierkę i soczyste mięso. Wystarczy wbić 2 jajka do miski, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dodać odrobinę słodkiej papryki. Całość wymieszaj bardzo dokładnie, a potem włóż do miski pokrojone i rozbite kotlety. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania panierki.
Panierka: pół szklanki bułki tartej, 2 łyżki mąki, ser starty na najmniejszych oczkach. Całość wymieszaj i przed smażeniem obtocz dokładnie kotlety. Smaż na wysokim ogniu przez 2-3 minuty, a potem zmniejsz.
2. Mleko z majonezem
Ten sposób świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdzie nie mamy pod ręką jajek. Wtedy na pomoc przychodzi mleko i majonez! Co trzeba zrobić? To proste, szklankę mleka wlej do miski, dodaj 1-2 łyżki majonezu, następnie wymieszaj trzepaczką, aż nie będzie grudek. Dodaj sól, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę przyprawy maggi, następnie wymieszaj i włóż kotlety – rozbite. Odstaw na godzinę, a potem panieruj w mące i bułce, smaż na średnim ogniu.
3. Jogurt naturalny z jajkiem
Smak tych kotletów zachwyci nie jednego smakosza. Soczyste i chrupiące – takie uwielbiamy najbardziej. Do miski dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka, sól, pieprz, ząbek czosnku, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka. Wymieszaj dokładnie i włóż kotlety. Odstaw na godzinę, a potem panieruj w samej bułce tartej, smaż na średnim ogniu.