Ewa Wachowicz przyrządza kotlety pożarnicze z wyjątkowego mięsa. Rezygnuje z kurczaka czy wieprzowiny i sięga po pierś z indyka. Ten gatunek mięsiwa ma znacznie delikatniejszy smak, a poza tym jest lekki i soczysty. Kotlety otoczone chrupiącą, rumianą skórką są idealnie doprawione. Całość smakuje rewelacyjnie.
Wyjątkowe kotlety pożarnicze z przepisu Ewy Wachowicz
Gwiazda podzieliła się niedawno recepturą na kotlety pożarnicze. Robi je z indyka, który jest bardzo zdrowy. Na tle wieprzowiny wypada całkiem nieźle. Ma dużo mniej kalorii i tłuszczu. Nie jest też źródłem antybiotyków tak jak kurczak.
Wachowicz ceni indyczą pierś także dlatego, że po obróbce termicznej jest bardzo soczysta i po prostu wyśmienita. Takie kotlety to genialny pomysł na obiad dla wszystkich lokatorów. Podane z ziemniakami i surówką znikną z talerzy momentalnie.
Przepis Ewy Wachowicz na soczyste kotlety z indyka
Składniki:
2 jajka
filet z piersi indyka
pieprz, sól
szklanka mąki pszennej
szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Indyczą pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Każdą po kolei rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet. Mięso posypujemy pieprzem i solą, odstawiamy na około 10-15 minut.
Potem panierujemy piersi z indyka w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Układamy na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem i smażymy, aż staną się złociste. Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami oraz surówką Colesław. Smacznego.
Czytaj też: Jajecznica w nowej odsłonie. Dodaj ten składnik