Placki ziemniaczane w góralskim stylu to specjał przygotowany z ugotowanych ziemniaków. Są w smaku tak samo doskonałe, jak ich tradycyjny odpowiednik. Jednak nie ma potrzeby mozolnego tarcia warzyw. Koniecznie spróbuj tej wersji uwielbianego dania – bliskim z pewnością przypadnie do gustu.
Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku skradną Twoje serce. Rarytasem wprost z Podhala będą zachwyceni nawet najbardziej wybredni domownicy. W tej prostej recepturze można bez problemu wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Placki można podać na kilka smacznych sposobów. Oto przepis.
Przepis na moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
500 g ugotowanych ziemniaków
1 duże jajo (można pominąć)
pieprz i sól do smaku
100 ml maślanki
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuść przez praskę, przełóż do większego naczynia. Dodaj do nich jajko, mąkę pszenną i maślankę. Dobrze wymieszaj i dopraw według upodobań.
Z wyrobionej ziemniaczanej masy zacznij tworzyć kulki. Moskole smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na patelni ustawionej na średnim gazie. Podczas umieszczania masy, lekko spłaszczaj ją łyżką, tworząc okrągłe placki. Jak tylko placki zrumienią się z dwóch stron, wykładaj je na talerz.
Z czym podać moskole?
Góralski specjał świetnie smakuje w towarzystwie owczego sera (bryndzy). Możesz także polać go ulubionym sosem – polecamy grzybowy lub czosnkowy. Do placków pasuje również gulasz mięsny.
Czytaj też: Smakowite gołąbki bez mięsa i ryżu. Ten farsz jest hitem