Wymocz w tym truskawki zanim zjesz. To bardzo istotne, a wiele osób o tym zapomina. Sprawdź dlaczego warto to robić.
Sezon truskawkowy już w pełni, a wszyscy kochamy się rozkoszować tymi soczystymi i słodkimi owocami. Ale czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, czy powinieneś je przed spożyciem wymoczyć – nie tylko opłukać w samej wodzie? Okazuje się, że ten proces przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Warto wiedzieć, dlaczego zawsze powinno się stosować ten prosty krok przed zjedzeniem truskawek.
Wymocz w tym truskawki przed spożyciem. Trik, który warto znać
Większość osób opłukuje truskawki pod wodą i spożywa. Okazuje się, że to nie wystarcza. Truskawki rosną na ziemi, w związku z tym mogą mieć kontakt z różnymi zanieczyszczeniami, takimi jak kurz, bakterie czy pestycydy. Wymaczanie truskawek z dodatkiem sody oczyszczonej pomaga usunąć te zanieczyszczenia. Dzięki temu chronimy się przed zagrożeniami dla zdrowia.
Truskawki często są opryskiwane pestycydami w celu ochrony przed szkodnikami i chorobami. Moczenie truskawek pomaga usunąć albo zredukować ilość pozostałych na nich chemikaliów. To bardzo istotnie, jeśli dbamy o swoje zdrowie. Po wymoczeniu owoców w wodzie z sodą oczyszczoną należy przepłukać je kilka razy zimną wodą. Wtedy są gotowe do spożycia, smacznego!