Naleśniki z serem, konfiturą czy w wytrawnej odsłonie – istnieje mnóstwo pomysłów na podanie tej smakowitej potrawy. Chcąc delektować się perfekcyjnie przygotowanymi naleśnikami, trzeba w optymalnej proporcji wymieszać składniki ciasta. Swój mistrzowski przepis zdradziła Ewa Wachowicz.
Niektórzy przepadają za cienkimi i elastycznymi, a inni wolą bardziej puszyste i cięższe naleśniki. Świetnie smakują zarówno ze słodkimi dodatkami (np. dżemem, owocami), jak i wytrawnymi (np. mięsem). A jeśli chodzi o samo ciasto, to można je przyrządzić zarówno na mleku, jak i na wodzie, bez jajek czy nawet mąki – wariacji na temat kultowych placuszków jest bez liku. A jak naleśniki przygotowuje Ewa Wachowicz?
Idealne naleśniki wg Ewy Wachowicz
Swoją recepturę na ciasto naleśnikowe zdradziła Ewa Wachowicz. Jej placuszki wychodzą miękkie, delikatne i sprężyste. Niestety nie każdy potrafi uzyskać taki efekt. Na pewno znasz sytuację, kiedy niesforny placek przywarł do patelni i nie chciał się odkleić. Co zrobić, żeby tak się nie stało? Przede wszystkim dopilnuj właściwej proporcji składników ciasta. Mistrzyni gotowania wlewa do niego także wodę gazowaną, dzięki której naleśniki są delikatniejsze.
Przepis na naleśniki Ewy Wachowicz
Składniki (na ok. 12 sztuk):
-250 ml mleka,
-300 g mąki,
-4 jajka,
-szczypta soli,
-2 łyżki cukru,
-250 ml wody gazowanej,
-masło klarowane do smażenia.
Sposób wykonania:
W naczyniu łączymy ze sobą mleko, cukier i jaja. Wsypujemy przesianą mąkę i wszystko mieszamy. Do masy dodajemy wodę gazowaną i mieszamy, aż otrzymamy aksamitne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut. Naleśniki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni posmarowanej odrobiną masła. Gdy będą złociste z dwóch stron, wykładamy je na talerz.
Ewa Wachowicz robi klasyczny farsz do naleśników, którego podstawą jest ser. 250 g białego sera rozgniatamy starannie widelcem, dodajemy 5 łyżek śmietanki 30% i ewentualnie trochę cukru do smaku. Nadzienie możemy urozmaicić, wrzucając pokrojone truskawki oraz krem czekoladowy. Danie dekorujemy domową bitą śmietaną. Naleśniki możemy też przygotować bez dodatku cukru, wtedy sprawdzą się jako baza np. do krokietów.
Czytaj też: Pierogi z tym farszem wychodzą wyśmienite. Super prosty przepis