Jajecznica najczęściej króluje u nas na śniadanie. Jak ją ulepszyć? Nic trudnego, wystarczy sięgnąć po przepis na niezwykłą jajecznicę z dodatkiem smakowitego i zdrowego warzywa, jakim jest szczaw. Właśnie teraz liście te mają najwięcej smaku, a rosną prawie wszędzie. Spróbuj ich poszukać np. na łące.
Jajecznicę zazwyczaj przygotowujemy z wędliną, dorzucamy cebulę, szczypiorek czy pomidory. To odżywcze i pyszne śniadanie, które daje nam solidny zastrzyk energii. Bazą tej kultowej potrawy są oczywiście jajka. Zawierają wapń, żelazo, fosfor oraz witaminy: D, K, E, A i z grupy B. Taka bomba odżywcza o poranku jest dobra dla każdego. Kluczowe są także dodatki. My zachęcamy do sięgnięcia po zdrowotny szczaw.
Przepis na jajecznicę z dodatkiem szczawiu
Składniki:
garść pokrojonego szczawiu
3 jajka
pieprz
sól
kawałek wędzonej słoniny lub boczku
Sposób przygotowania:
Słoninę pokrój w małą kostkę, a potem podsmaż na patelni. Jajka rozbełtaj i dopraw. Wrzuć do nich umyte i pokrojone liście szczawiu.
Następie masę jajeczną wlej na patelnię i mieszaj do momentu, aż otrzymasz pożądaną konsystencję. Tak usmażoną jajecznicę podawaj z pieczywem.
Szczaw – skarbnica zdrowia
Jajecznica ze szczawiem to ciekawszy wariant klasycznej potrawy. Jest idealnym pomysłem na śniadanie. Szczaw nada specyficznego, lekko kwaśnego smaku, a także wzbogaci kompozycję w składniki mineralne i witaminy. Niepozorne liście są źródłem miedzi, potasu, magnezu, żelaza, witamin: B6, A i C oraz błonnika pokarmowego
Szczaw polecany jest osobom z nadciśnieniem, bo zmniejsza ciśnienie krwi i dodatkowo poprawia widzenie. Zwalcza choroby skórne, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia układ odpornościowy – chroni nas przed bakteriami i wirusami. Szczaw z jajkami to naprawdę znakomite połączenie.
Czytaj też: Upiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis