REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDzięki tej panierce schabowe smakują obłędnie. Kluczowy jest 1 składnik

Dzięki tej panierce schabowe smakują obłędnie. Kluczowy jest 1 składnik

kotlety schabowe
fot. screen Youtube / Mashed

Nieodłącznym elementem każdego kotleta schabowego jest oczywiście panierka. Zazwyczaj przyrządzamy ją z bułki tartej i jajka, a niekiedy używamy także płatków kukurydzianych. Tymczasem najlepsza panierka powstanie z zupełnie innych produktów.

REKLAMA

Panierka z warzyw to znakomity zamiennik zwykłej bułki tartej czy płatków. Zapewni schabowym niecodzienny smak i sprawi, że zapragniesz częściej tworzyć potrawę w ten sposób.

Wybitny przepis na kotlety schabowe w oryginalnej panierce

Składniki:
4 kotlety schabowe
łyżeczkę suszonej szałwii
2 łyżki mąki
1 jajko
4 ziemniaki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki tartego sera (np. parmezan)
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Najpierw ubijamy schab tłuczkiem (aby mięso się nie rozrywało, owijamy narzędzie woreczkiem foliowym), doprawiamy pieprzem i solą, a potem posypujemy szałwią. Odstawiamy mięso na 20 minut, aby przeszło aromatem przypraw.

Obrane ziemniaki rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich roztrzepane jajko, mąkę, a także starty ser. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita mieszanka.

Płaty mięsa starannie pokrywamy uzyskaną masą. Aby nie opadała, można docisnąć ją dłonią. Na patelnię dajemy olej i czekamy, aż się rozgrzeje. Porcje mięsa smażymy przez kilka minut na złoty kolor. Potem obracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie. Kotlety schabowe serwujemy z surówką – np. colesław i ziemniakami.

Czego użyć zamiast bułki tartej?

Panierkę do schabowych można zrobić nie tylko z bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Doskonale sprawdzą się zmielone otręby. Panierka będzie wtedy zasobniejsza w witaminy i substancje odżywcze. Tak samo będzie ze zmielonym siemieniem lnianym (wtedy najpierw obtaczamy mięso w pianie z ubitych białek, a dopiero potem w mielonych nasionach lnu). Inny pomysł na panierkę to użycie panko. Ta panierka pochodzi z Japonii, a dania w trakcie obróbki cieplnej na patelni wchłaniają mniej tłuszczu.

Czytaj też: Ten przepis na jajecznicę wymiata. Dodaj 1 sezonowy przysmak



REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA