REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMoja babcia dodaje do mielonych 1 kontrowersyjny składnik. Ich smak powala na...

Moja babcia dodaje do mielonych 1 kontrowersyjny składnik. Ich smak powala na kolana

Moja babcia dodaje do mielonych
YouTube screen | Fleisch Rezepte von Irma

Moja babcia dodaje do mielonych 1 kontrowersyjny składnik. Dzięki niemu kotlety mają niepowtarzalny smak. Poznaj przepis!

REKLAMA

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, które cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Możliwość dodawania różnych składników sprawiają, że można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawych dodatków, który dodaje moja babcia jest majonez! To dość kontrowersyjny składnik, sprawia, że kotlety są obłędne w smaku. Ten kremowy składnik dodaje także wilgoci i aromatu mięsu, sprawiając, że kotlety są nieziemsko soczyste i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na kotlety mielone z dodatkiem majonezu mojej babci, które z pewnością przypadną do gustu każdemu podniebieniu.

Moja babcia dodaje do mielonych 1 kontrowersyjny składnik. Ich smak jest nie do opisania

Składniki:

» 500 g mielonego mięsa z łopatki
» 1/2 cebuli, drobno posiekanej
» 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
» 1/4 szklanki majonezu
» 1/4 szklanki bułki tartej lub bułki kajzerki namoczonej w mleku
» 1 jajko
» 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
» 1/2 łyżeczki soli
» 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W dużej misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, majonez, bułkę tartą lub bułkę namoczoną w mleku, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, następnie wyrób ręcznie wszystkie składniki. Możesz dodatkowo dodać ulubione przyprawy – papryka słodka czy oregano.

Formuj kotlety o dowolnej wielkości, a potem lekko je spłaszcz, dzięki temu dobrze się usmażą. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, następnie dodaj trochę oleju. Smaż kotlety przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i dobrze przypieczone. Upewnij się, że kotlety są dobrze wysmażone w środku.

Podawaj kotlety z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz zasmażanymi buraczkami. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA