Naleśniki to Twoje ulubione danie? A czy kiedykolwiek modyfikowałeś tradycyjny przepis? Jeśli nie, to koniecznie nadrób zaległości. Skorzystaj z poniższej receptury i usmaż naleśniki z dodatkiem mleka skondensowanego. To prawdziwy hit!
Z pewnością naleśniki jadłeś w swoim życiu nie raz, nie dwa, a setki razy. Nie ma w tym nic dziwnego. Te rozpoznawalne placuszki to nie tylko pyszna i szybka potrawa, którą podawać można na wiele sposobów, ale także doskonała baza do krokietów. Ba, mogą być nawet zamiennikiem flaczków w jarskiej odsłonie zupy. Lubimy jeść naleśniki zarówno na słodko – z konfiturą, białym serem czy bitą śmietaną, jak i w wersji wytrawnej (np. po bolońsku).
Naleśniki z mlekiem skondensowanym są rewelacyjne w smaku. Wprowadzają do kuchni trochę świeżości, a przy tym zaspokajają apetyt na słodkości. Są tak pyszne, że można jeść je same – bez żadnych dodatków. Jednak nie mamy nic przeciwko temu, aby do naleśników podać sezonowe owoce (np. jagody, brzoskwinie, truskawki), biały ser czy dżem (najlepiej lekko kwaśny).
Koniecznie zajrzyj na naszą stronę – znajdziesz tam mnóstwo ciekawych przepisów na naleśniki.
Przepis na naleśniki z dodatkiem mleka skondensowanego
Składniki:
2 jajka
180 g mąki
250 ml wody
120 ml mleka
120 ml mleka skondensowanego
1 szczypta soli
1/4 szkl. oleju
Sposób wykonania:
Na początku przesiej mąkę (naleśniki będą lepiej napowietrzone). W oddzielnym naczyniu połącz mleko skondensowane z gorącą wodą, a następnie wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Potem dodawaj kolejno jajka, mleko, sól i mąkę. Uzyskane ciasto naleśnikowe podziel na mniejsze porcje i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy naleśniki zezłocą się z obydwu stron, wykładaj je na talerz. Smacznego.
Czytaj też: Ten patent sprawi, że naleśniki będą idealne. Przepis Ewy Wachowicz