Zrób to przed gotowaniem makaronu. Będziesz zaskoczony jak bardzo będzie mięciutki i sprężysty. Warto o tym pamiętać.
Makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Szeroko używany do różnych dań, takich jak spaghetti, penne, ravioli czy lasagne. Może być serwowany z różnymi sosami, warzywami, mięsem, rybami i owocami morza, dostosowując się do różnych preferencji smakowych i kultur kulinarnych. Mało kto zna trik z jego przygotowaniem. Okazuje się, że przed ugotowaniem warto zrobić 1 ważną rzecz.
Zrób to przed gotowaniem makaronu. Efekty zaskakują
Ten sposób może wydawać się dziwny. Polega na namoczeniu w wodzie makaronu kilka godzin przed ugotowaniem, w szczelnie zamykanym pojemniku (lub torebce strunowej). Po tym czasie należy go wyjąć i zalać wrzątkiem, a potem pozostawić na kilka minut, aż makaron będzie gotowy.
Możesz także taki namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu, a spokojnie dojdzie, będzie miękki i sprężysty. Koniecznie tego wypróbuj i przekonaj się, że działa.