Latem możemy cieszyć się świeżymi owocami i warzywami o każdej porze dnia. Są znakomitym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Podstawą dorodnych plonów jest właściwa dbałość o rośliny. Jeśli hodujesz drzewka owocowe, między innymi czereśnie, to koniecznie sprawdź jak je umiejętnie przycinać.
Dlaczego warto przycinać czereśnie?
Dlatego, że w ten sposób wzmacnia się i kształtuje korona drzewa. Dodatkowo zabieg polepsza stan pędów, na których zawiązują się owoce. Cięcie pozwala pozbywać się chorych, niepotrzebnych gałęzi (aby je zachować, drzewko bez potrzeby traci energię i składniki pokarmowe). One niekorzystnie wpływają na kondycję czereśni, która będzie się rozkrzewiać. Niestety zbiory nie będą wtedy zbyt okazałe.
Kiedy i w jaki sposób przycinać czereśnie?
Czereśnie najlepiej przycinać wiosną i latem. Wiosną przycina się drzewka posadzone na jesieni, o ile roślina nie jest za duża ten zabieg. Najlepiej cięcie przeprowadzić przed zawiązaniem się pąków. Z kolei po letnich zbiorach (w drugiej połowie lipca i na początku kolejnego miesiąca) trzeba usunąć niepotrzebne pędy albo konary. To idealny moment, aby wykonać porządne cięcie. Dzięki temu na wiosnę drzewko pięknie się rozrośnie.
Najlepiej przycinać czereśnie w dni suche i słoneczne, bo wilgoć nie wpływa dobrze na zabieg. Zanim przystąpisz do pracy, dobrze naostrz sekator (w tym artykule wyjaśniamy, jak to zrobić), a wtedy cały zabieg wykonasz szybko i zwinnie. Istotną kwestią jest kąt cięcia (warto robić to na ukos). Po obcięciu niepotrzebnych pędów zabezpiecz rany na drzewku maścią ogrodniczą (tutaj dowiesz się, jak ją przygotować).
Jak przycinać czereśnie młode i stare?
Młode skracaj na ok. 80 cm nad podłożem. Te drzewka mają zwykle 1 lub kilka pędów, ale jeśli jest ich więcej, to przycinaj je o 1/3 długości. Po mniej więcej 3 latach powinny zacząć owocować. Stare egzemplarze najlepiej ciąć po owocowaniu. Dobrze, aby czereśnia była mało rozgałęziona. Poprzez regularne cięcie utrzymasz roślinę w idealnym stanie.