Wystarczy 1 łyżka, a ogórki przestaną żółknąć. Dzięki temu trikowi, w każdym sezonie mam duże i obfite plony. Poznaj rewelacyjny trik.
Uprawa roślin, dbanie o nie i cieszenie się plonami to nie tylko satysfakcjonujące zajęcie, ale również doskonały sposób na bliski kontakt z naturą. Jednak czasami spotykamy się z pewnymi wyzwaniami, które mogą nieco utrudnić tę przyjemność. Jednym z takich problemów jest żółknięcie liści ogórków. Moja znajoma ogrodniczka podzieliła się ze mną fantastycznym patentem, który pomógł rozwiązać ten kłopotliwy problem.
Wystarczy 1 łyżka i ogórki przestają żółknąć. Patent doświadczonej ogrodniczki
Okazuje się, że wystarczy zaledwie jedna łyżka goździków, by uniknąć żółknięcia ogórków i cieszyć się ich świeżym, zielonym kolorem. Goździki to przyprawa o intensywnym aromacie i smaku, często stosowana w kuchni do przygotowywania wielu dań. Okazuje się, że mają one także właściwości, które korzystnie wpływają na ogórki. Mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, co pomaga chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami.
Co więcej, goździki zawierają także pewne substancje, które neutralizują etylen – gaz odpowiedzialny za dojrzewanie owoców i żółknięcie warzyw. Dzięki temu nasze ogórki pozostają świeże i zielone. Metoda stosowana przez moją znajomą ogrodniczkę jest prosta i bezpieczna. Należy przygotować nawóz z goździków. Sprawdź przepis.
Składniki:
» 1 łyżka goździków
» 1 l ciepłej wody
» kapsułka aspiryny
Przygotowanie:
Goździki zmiel w blenderze na proszek, a potem dodaj do ciepłej wody. Dodaj aspirynę, następnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a potem podlewaj tym ogórki.
Za jakiś czas zauważysz efekty w postaci pięknych i bujnych liści ogórków, a plony mogą być podwójnie obfite.