Ciasto Kawowe Latte ze słonecznikiem. Koniecznie zapisz ten przepis

ciasto kawowe latte ze słonecznikiem
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Masz ochotę na nowoczesny deser pełen smaku? Ciasto Kawowe Latte to propozycja, która na pewno umili Ci wakacyjne popołudnia. Specjał z pianką kawową składa się także z kakaowego biszkoptu, masy serowej i prażonego słonecznika. Całość rozpływa się w ustach i tworzy wyjątkowo udaną kompozycję. Trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej porcji tego wspaniałego wypieku. Ciasto jest tak pyszne, że każdy zdecyduje się na dokładkę, a cały deser zniknie ze stołu momentalnie.

REKLAMA

Ciasto z poniższego przepisu to prawdziwa gratka dla wielbicieli małej czarnej. Za sprawą słonecznika deser zyskuje na smaku i przyjemnie chrupie. Po każdym kęsie przeniesiesz się w nieznane i będziesz chcieć jeszcze więcej. Kawowe ciacho przygotujesz z łatwością i z uśmiechem na ustach. Piekarnik przyda Ci się tylko do upieczenia biszkoptu, a resztę przygotujesz bez jego użycia. To ciasto wpisze się na listę Twoich ulubionych wypieków. Oto przepis.

Przepis na ciasto Kawowe Latte ze słonecznikiem

Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Biszkopt:
0,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej

Pianka kawowa
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. typu crema)
3/4 szkl. cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
100 ml wrzątku
2 łyżki żelatyny

REKLAMA

Krem z serka
900 g serka homogenizowanego wanliowego
300 g masła
3/4 szkl. cukru pudru

Słonecznik prażony
50 g masła
ok. 250 g ziaren słonecznika
2 kopiaste łyżki cukru pudru
opcjonalnie możesz użyć kupnego słonecznika w karmelu 250 g

Dodatkowo:
-kawa do nasączenia biszkoptu

Sposób wykonania:
Na biszkopt: żółtka oddziel od białek, białka ubijaj na sztywno, nieustannie mieszając, dodawaj partiami cukier. Potem zmniejsz obroty i dodaj żółtka – ponownie miksuj. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wszystko lekko mieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż do formy wyścielonej papierem pergaminowym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 20 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasącz delikatnie kawą.

REKLAMA

Pianka kawowa
W miseczce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, starannie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Do śmietanki dodaj cukier puder, a potem kawę i całość miksuj. Po chwili przełóż letnią żelatynę i wszystko krótko miksuj na wysokich obrotach. Rozsmaruj krem na cieście biszkoptowym i umieść w chłodziarce do związania na ok. 60 minut.

Słonecznik
Na patelnię przełóż cukier puder i masło, podgrzewaj do połączenia, wsyp nasiona słonecznika i praż, aż się zezłocą – regularnie mieszając. Ostudź ziarna i odstaw, aby stwardniały. Następnie przełóż je na czystą ściereczką i pokrusz np. przy pomocy wałka.

Zanim zabierzesz się za robienie kremu, wyjmij z chłodziarki masło i serki, aby nabrały temp. pokojowej. Tłuszcz ucieraj z cukrem pudrem na puszystą masę, a potem etapami dodawaj serki. Uzyskany krem rozsmaruj na piance – powinien szybko stężeć. Na koniec deser posyp słonecznikiem i wstaw do lodówki na całą noc.



Czytaj też: Moja babcia dodaje do racuchów 1 składnik. Chwali je cała rodzina

Podziel się: