Kończy się era hamburgerów jako potrawy przynależnej wyłącznie do fast-foodu. Coraz więcej restauracji serwuje to danie z należytym szacunkiem. Sprawdźcie, jak burgera przyrządza Magda Gessler.
Hamburger to nic innego, jak bułka, mięso i kilka dodatków. Aby smakował wyśmienicie, każdy element powinien być przygotowany z precyzją. W programie Kuchenne Rewolucje, Magda Gessler pokazała wszystkim, że przy zachowaniu należytej staranności, burger może stać się kulinarnym majstersztykiem, a nie tylko bezwartościową przekąską z baru szybkiej obsługi.
Jak zrobić idealnego burgera? Przepis Magdy Gessler
Składniki:
4 plastry sera cheddar
500g mięsa wołowego – rostbefu lub polędwicy
4 bułki
1 cebula
sałata
pomidor
prażona cebulka
2 łyżki sosu chilli
pieprz
2 łyżki musztardy Dijon
gorczyca
2 łyżki sosu Worcester
suszony imbir
kolendra w ziarnach
majonez
ketchup
Wykonanie:
Kolendrę, gorczycę i pieprz rozbijamy na miazgę w moździerzu, dodajemy odrobinę sproszkowanego imbiru, majonez, musztardę i ketchup. Siekamy cebulę i wrzucamy ją do składników. Pora na sosy – Worcester i chili. Ten pierwszy nada korzennego akcentu twojej potrawie. Połącz produkty ze zmielonym mięsem wołowym i starannie wymieszaj. Po chwili dodaj prażoną cebulkę i trochę chłodnej wody. Jeszcze raz zamieszaj i gotowe.
Z powstałej masy uformuj cztery burgery. Umieść je na rozgrzanej patelni (dobrze sprawdzi się grillowa) i smaż (bez tłuszczu) ok. 4-5 minut z każdej strony. Pod koniec obróbki cieplnej połóż na kotletach plastry sera.
Bułki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po rozkrojeniu posmaruj pieczywo majonezem i ketchupem. Na sosy połóż burgery z serem, przykryj je sałatą, pomidorem oraz cebulą, a górę bułki także posmaruj majonezem. Smacznego!