REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŚwiętokrzyskie męcybuły są lepsze niż pyzy. Zrób na obiad, a nie pożałujesz

Świętokrzyskie męcybuły są lepsze niż pyzy. Zrób na obiad, a nie pożałujesz

pyzy
fot. screen Youtube / Zak’s Menü

Pyzy to popularna potrawa z ziemniaków, którą zna chyba każdy Polak. Są łudząco podobne do świętokrzyskich… męcybuł. Te smakowite kluski skradną serce każdego i z sukcesem zastąpią tradycyjny specjał.

REKLAMA

Gdy wypróbujesz recepturę na męcybuły, od razu uznasz, że trudno o łatwiejszą do przygotowania potrawę, która będzie się cieszyła ogromnym uznaniem wśród rodziny. Na punkcie tych znanych w całym województwie świętokrzyskim kluseczek na pewno oszaleją także najmłodsi.

Co ciekawe, nazwa męcybuły poniekąd pochodzi od… bezzębnych starców. To oni, z uwagi na kłopoty z gryzieniem pokarmu, prawdopodobnie byli nazywani w województwie świętokrzyskim „męcybułami”. Stworzenie dla nich miękkich kluseczek z rozpływającym się farszem rozwiązywało dylemat, a jednocześnie zapewniało smaczny posiłek. Ten patent powinien przynieść korzyści również w przypadku małych niejadków.

Przepis na świętokrzyskie męcybuły

Składniki:
1 jajko
2 kg ziemniaków
pieprz i sól do smaku
180 g mąki ziemniaczanej

REKLAMA

Farsz:
1 cebula
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
pieprz, sól
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Na początku obieramy i płuczemy ziemniaki, a potem gotujemy je w osolonej wodzie. Ugniatamy – w międzyczasie dodajemy do nich jajko i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy także pieprzem i solą.

Na farsz: cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Potem łączymy ją w naczyniu z mięsem mielonym, solą, pieprzem, natką pietruszki, namoczoną w wodzie bułką i wszystko starannie mieszamy. Ziemniaczaną masę dzielimy na jednakowe, małe porcje. Każdą z nich rozpłaszczamy, a we wnętrzu umieszczamy mięsne nadzienie, zaklejamy i tworzymy kule. Uformowane męcybuły gotujemy w osolonym wrzątku. Od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez ok. 9 minut. Podajemy z okrasą z cebuli i boczku. Smacznego.

REKLAMA



Czytaj też: Ogórki małosolne wg przepisu Kuronia. Kucharz nie używa słoika ani kamionki

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA