REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTakiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Mąż wcinał, aż trzęsły mu się uszy

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Mąż wcinał, aż trzęsły mu się uszy

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś
fot. screen Youtube /Einfache Rezepte

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Jest niesamowite w smaku i z pewnością zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis. 

REKLAMA

Ciasto z wiśniami i kremem maślanym to prawdziwe niebo w gębie. Jest aromatyczne, mięciutkie, a krem dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt niesamowity. Przepis znajduje się poniżej.

Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Pyszne i aromatyczne

Składniki:
blaszka do pieczenia (40 x 30 cm)

Na ciasto:
» 2 słoiki wiśni po odsączeniu po 350 g każdy
» 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
» 200 g cukru
» 1 łyżka cukru waniliowego
» 1 szczypta soli
» 5 jajek
» 375 g mąki pszennej
» 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
» 20 g kakao
» 1-2 łyżki mleka

REKLAMA

Na krem maślany:
» 37 g budyniu waniliowego w proszku
» 100 g cukru
» 500 ml mleka
» 250 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
» 200 g gorzkiej czekolady
» 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

REKLAMA

Krem maślany: do garnka wlej 300 ml mleka, a do miseczki pozostałe 200 ml, następnie wsyp budyń waniliowy i wymieszaj. Mleko w garnku podgrzej, a potem dodaj wymieszane mleko z budyniem. Mieszaj, aż zgęstnieje, następnie przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Ciasto: masło lub margarynę ubij mikserem na gładką masę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Wrzucaj po jednym jajku i cały czas miksuj. W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wsyp do masy i zmiksuj przez chwilę, aż składniki się połączą. 2/3 masy wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, a następnie do pozostałej części masy dodaj kakao wymieszane wcześniej z mlekiem. Wyłóż kakaową część masy i wyrównaj.

Poukładaj wiśnie na wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie piecz 25 minut. Do wystygniętego kremu maślanego dodaj masło i zmiksuj. Wyłóż na ciasto z wiśniami i włóż do lodówki, a potem polej czekoladą wymieszaną z olejem słonecznikowym. Smacznego!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA