Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Jest niesamowite w smaku i z pewnością zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis.
Ciasto z wiśniami i kremem maślanym to prawdziwe niebo w gębie. Jest aromatyczne, mięciutkie, a krem dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt niesamowity. Przepis znajduje się poniżej.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. Pyszne i aromatyczne
Składniki:
blaszka do pieczenia (40 x 30 cm)
Na ciasto:
» 2 słoiki wiśni po odsączeniu po 350 g każdy
» 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
» 200 g cukru
» 1 łyżka cukru waniliowego
» 1 szczypta soli
» 5 jajek
» 375 g mąki pszennej
» 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
» 20 g kakao
» 1-2 łyżki mleka
Na krem maślany:
» 37 g budyniu waniliowego w proszku
» 100 g cukru
» 500 ml mleka
» 250 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
» 200 g gorzkiej czekolady
» 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Krem maślany: do garnka wlej 300 ml mleka, a do miseczki pozostałe 200 ml, następnie wsyp budyń waniliowy i wymieszaj. Mleko w garnku podgrzej, a potem dodaj wymieszane mleko z budyniem. Mieszaj, aż zgęstnieje, następnie przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Ciasto: masło lub margarynę ubij mikserem na gładką masę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Wrzucaj po jednym jajku i cały czas miksuj. W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wsyp do masy i zmiksuj przez chwilę, aż składniki się połączą. 2/3 masy wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, a następnie do pozostałej części masy dodaj kakao wymieszane wcześniej z mlekiem. Wyłóż kakaową część masy i wyrównaj.
Poukładaj wiśnie na wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie piecz 25 minut. Do wystygniętego kremu maślanego dodaj masło i zmiksuj. Wyłóż na ciasto z wiśniami i włóż do lodówki, a potem polej czekoladą wymieszaną z olejem słonecznikowym. Smacznego!