Ciasta, których bazą jest biszkopt, można przyrządzić na różne sposoby. Dziś zachęcamy Was do stworzenia fenomenalnego wypieku o nazwie Zachciewajka. Ten warstwowy deser łączy w sobie biszkopt, dwie masy budyniowe, dżem owocowy, a także bitą śmietanę. Na wierzchu znajduje się pyszna polewa czekoladowa. Poezja smaku.
Warstwowe ciasto Zachciewajka aż prosi się o zjedzenie
Ciasto Zachciewajka to deser, przy którym warto się odrobinę natrudzić. Za to efekt wynagrodzi całą pracę. Przekładaniec na biszkopcie wygląda wybornie i jest wyjątkowo pyszny. Do tego łatwo się kroi i na pewno zachwyci każdego łakomczucha. Poniżej znajdziecie przepis na ten delikates.
Przepis na znakomite ciasto Zachciewajka
Składniki (na tortownicę 24×24 cm):
Biszkopt:
0.5 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
3 żółtka
1 l mleka
200 g miękkiego masła
3 budynie śmietankowe
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 łyżki mąki pszennej
+ dżem porzeczkowy, wiśniowy lub malinowy
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej
5-6 łyżek śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na początku ubijamy białka na sztywno, a potem wsypujemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści. Dalej ucieramy i dodajemy po jednym żółtku, następnie wsypujemy przesiane suche produkty – starannie i krótko mieszamy masę, a potem przelewamy ją do tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 180°C przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrawamy ciasto biszkoptowe na dwa blaty.
Przyrządzamy krem budyniowy: w 0.5 szklanki mleka rozrabiamy mąkę, żółtka i budynie w proszku. Pozostałą porcję nabiału zagotowujemy. Gdy będzie się pienić, dodajemy zawartość w szklance i gotujemy na niewielkim gazie, bez przerwy mieszając. Powinniśmy uzyskać aksamitną i gęstą masę. Dzielimy ją na dwie równe części. Do pierwszej wrzucamy pokruszoną mleczną czekoladę, a do drugiej – białą. Mieszamy dobrze oba budynie i studzimy.
Miękkie masło (połowę porcji) ucieramy, a potem partiami dodajemy mleczną masę budyniową i mieszamy na zwarty krem.
Biszkopt umieszczamy w blaszce (jej boki możemy wyłożyć folią rantową) i rozprowadzamy niezbyt grubą warstwę dżemu. Wykładamy mleczny krem i chłodzimy deser.
Resztę masła ucieramy, dodajemy po trochu masy budyniowej z białą czekoladą i mieszamy do połączenia. Krem z białą czekoladą wykładamy na krem mleczny. Następnie umieszczamy drugi biszkoptowy blat.
Na polewę: śmietankę podgrzewamy, potem gasimy ogień, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą polewę (jeśli wyjdzie bardzo gęsta, to dolewamy trochę śmietanki). Polewę nanosimy na cały wierzch wypieku i wkładamy go do chłodziarki na co najmniej 2-3 godziny. Smacznego.
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność