Przyrządzenie idealnego kotleta schabowego jest sztuką. Mięso powinno być pyszne, soczyste i rozpływać się w ustach. Tomasz Jakubiak podzielił się z nami sposobem na rewelacyjnego schabowego. Inspirację zaczerpnął od swojej babci. Receptura jest świetna.
Według szefa kuchni kluczem do sukcesu, a w tym przypadku do uzyskania wymarzonych schabowych jest wybór idealnego mięsa. Warto kupić je od miejscowego producenta. Najlepsza będzie środkowa część schabu, bo nie ma w niej przerostów. Mięso kroimy na solidne porcje, a potem rozbijamy tłuczkiem. Dzięki temu otrzymamy bardzo pokaźne schabowe.
Patent Jakubiaka na soczysty schab
Porcje mięsa umieszczamy w brytfannie, oprószamy pieprzem, solą, a potem układamy na stosie. Wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy dłońmi i pozostawiamy w spokoju na kwadrans, aby nabiał dotarł do każdej sztuki. Po tym czasie odsączamy schab z nadwyżki płynu.
Teraz czas na panierkę. Mistrz przyrządza ją dokładnie tak samo, jak większość ludzi, czyli z mąki pszennej, roztrzepanych jajek z dodatkiem przypraw, a także bułki tartej. Ostatni ze składników kucharz zwykle robi sam, czyli rozdrabnia na tarce suchą bułkę. A jak udoskonala swoją panierkę?
Patent Jakubiaka na doskonałą panierkę do kotletów
Sekretem tej panierki są przyprawy. O pieprzu i soli zawsze trzeba pamiętać, a co poza tym? Znany kucharz sięga po suszony czosnek niedźwiedzi. Ponadto dodaje odrobinę startego żółtego sera (np. parmezanu). Jednak warto używać go z umiarem, bo może spalić się na patelni, a wtedy zrujnuje smak potrawy.
Na początku panierujemy kotleta w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Przyszła pora na smażenie. Warto użyć dobrego oleju bądź masła klarowanego. Kucharz smaży kotlety na głębokim tłuszczu, więc mięso dosłownie w nim pływa. W ten sposób potrawa wychodzi bardzo soczysta.
Czytaj też: Szybkie i proste krokiety na słodko. Nie musisz już smażyć naleśników