Wielu miłośników ogrodnictwa na pewno zgodzi się z tym, że piwonie należą do najbardziej urokliwych roślin ogrodowych. Kwitną wiosną i na początku lata. Nie za bardzo wiesz, kiedy dokładnie przycinać te kwiaty? Najlepszą porą jest jesień. Sprawdź, jak się za to zabrać.
Odpowiedni moment na przycinanie piwonii
Po raz pierwszy, kwiaty trzeba przyciąć pod koniec czerwca, a więc od razu po przekwitnięciu. Wówczas zabieg nie powinien być zbyt inwazyjny, za to kolejny – przeprowadzony jesienią, już tak. Wtedy usuń liście i kwiatostany. Zrób to najlepiej po połowie września – jeszcze przed październikiem. Ale jeśli już w sierpniu dostrzeżesz, że piwonia jest mocno zwiotczała, a jej listki brązowieją, to prawdopodobne czas ją przyciąć.
Dlaczego piwonie należy przycinać?
Piwonie nie kwitną zbyt długo. Kwiaty pojawiają się pod koniec wiosny, a już w ostatnie dni czerwca piękne płatki zaczynają opadać na ziemię. Przycinając piwonie masz pewność, że w następnym sezonie kwiatów będzie bez liku, i co tak samo istotne, roślina stanie się mniej podatna na choroby grzybowe i działalność szkodników. Mało tego, płatki będą grubsze, a pędy – mocniejsze.
Jesienne przycinanie piwonii powinno wyglądać następująco:
Weź ostry sekator (czytaj: jak naostrzyć sekator ogrodowy?). Przed zabiegiem dodatkowo go odkaź (powinien być sterylny). Potem zabierz się za przycinanie pędów – poszczególne łodygi tnij poniżej liści, pamiętając o zostawieniu wolnego miejsca (kilka cm).
Gdy skrócisz już wszystkie łodygi, przystąp do usuwania wszelkich zwiędniętych i pożółkłych liści. Co ważne usuń też chwasty, a potem doprowadź do porządku glebę dookoła krzewu. Nie zostaw w jej pobliżu żadnych odpadków, które mogłyby sprzyjać powstawaniu chorób. Ostatnia czynność, którą musisz wykonać, to podlanie piwonii multiskładnikową odżywką przeznaczoną do tej odmiany rośliny. Nawóz sprawi, że krzaczkom nie zaszkodzą ujemne temperatury.
Czytaj też: Oleandry będą kwitły aż do późnej jesieni. Rozsyp pod nimi ten kuchenny odpad