Zupa która ma ponad 100 lat i zachwyca smakiem każdego, kto jej spróbuje. Szczególnie znają ją nasi przodkowie. Sprawdź przepis.
Zupa zacierkowa to tradycyjna zupa, która królowała w latach 60. Cieszyła się dużą popularnością, a wszystko to przez swoją prostotę i smak. Poznaj przepis poniżej.
Zupa która ma ponad 100 lat. Przepis
Składniki:
» kiełbasa lub boczek wędzony
» 4 średnie ziemniaki
» 1 cebula
» 3 marchewki
» 1 pietruszka
» kawałek selera
» liść laurowy
» ziele angielskie
» sól, pieprz
» koperek
» śmietanka 12%
Zacierki:
» 1 jajko
» ok. pół szklanki mąki
Przygotowanie:
Pokrój w kostkę kiełbasę i cebulę, a następnie podsmaż na patelni. Dodaj do gotującej się wody, następnie wrzuć liść laurowy i ziele angielskie.
Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w kostkę, a potem dodaj do wywaru. Chwilę później dodaj pokrojone ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie zacznij wrzucać zacierki. Składniki na zacierki wystarczy wymieszać i rwać ciasto wrzucając do zupy. Posiekaj garść koperku, a potem dodaj do zupy. Dopraw całość solą i pieprzem, a na koniec dodaj śmietankę. I gotowe, smacznego!