Rzeszowiak to ciekawe i przepyszne ciasto z trzema różnymi masami: makową, serową i orzechową. Wszystkie są perfekcyjne i na pewno trafią w twoje gusta. Z przyrządzeniem tej słodkiej przekąski poradzi sobie każdy. Może to i dobrze, że nie jest zbyt wymyślny. Przecież lubimy proste, szybkie i smaczne wypieki, a taki właśnie jest Rzeszowiak. Stare i sprawdzone receptury naszych babć zasługują na złoty medal.
Ciasto Rzeszowiak to frykas jakich mało
Deser to bogactwo smaków i składników. Spodoba się każdemu fanatykowi domowych słodyczy. A wypieki z cukierni mogą się przy nim schować. Koniecznie wypróbuj ten niebanalny przepis w swojej kuchni. Oto lista niezbędnych rzeczy.
Przepis na pyszne ciasto Rzeszowiak
Składniki:
Ciasto:
2 żółtka
250 g mąki
150 g masła
4 łyżki śmietany 12%
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
3/4 szklanki mleka
2 żółtka
1 łyżka miodu
250 g maku zmielonego
1 łyżka masła lub margaryny
3 krople aromatu migdałowego
1/2 szklanki cukru
Masa orzechowa:
1/2 szklanki mleka
350 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
Masa serowa:
6 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
500 g twarogu półtłustego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
200 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
szczypta soli
10 białek
cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto starannie wyrób, a potem stwórz kulę, owiń ją folią spożywczą i wsadź do chłodziarki na 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy o wymiarach 24 x 40 cm z papierem pergaminowym. Piecz w 180°C przez 15 minut. Wyciągnij ciasto pieca i odstaw do wystygnięcia.
Masa makowa
Mak zalej gorącym mlekiem, ostudź. Żółtka z cukrem miksuj na puszystą masę, przełóż do niej mak i pozostałe produkty, mieszaj robotem na zwartą masę.
Masa orzechowa
Mleko zagotuj z masłem i cukrem, a następnie zalej nim orzechy, zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Masa serowa
Biały ser zmiel, a masło ucieraj z żółtkami i cukrem pudrem na puszysty krem. Wsyp cukier waniliowy, budyń i mąkę. Dodaj też twaróg i miksuj wszystko na jednolitą masę.
Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, a potem połowę piany przełóż do masy twarogowej, 1/4 do masy makowej i 1/4 do masy orzechowej, lekko je zamieszaj po każdym dodaniu. Na chłodnym spodzie rozprowadź równolegle do dłuższego boku pas kremu orzechowego. Obok niego umieść pas kremu makowego i ponownie orzechowego, a potem znów makowego.
Na powierzchni rozsmaruj masę twarogową. Deser okryj folią aluminiową i piecz przez godzinę w 170°C. Wyciągnij z urządzenia i ostudź. Ciasto Rzeszowiak oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność