Gorzkie kurki – jak je uratować? Jak czyścić kurki, by nie były gorzkie? To pytanie pojawia się dość często, gdy chcemy je wykorzystać do smażenia.
Grzyby kurki są pysznym dodatkiem do wielu dań i mogą być wykorzystywane w różnych potrawach. Smakują przepysznie jeśli ich przygotowanie jest prawidłowe. Często wychodzą niektórym gorzkie i niestety trzeba przyznać, że posmak goryczy psuje całe danie. Poznaj sposób mojego dziadka, jest niezawodny, bo zawsze działa, a kurki wychodzą obłędne i chrupkie.
Gorzkie kurki – co powoduje gorycz i jak się jej pozbyć?
Mrożenie kurek i ich odmrażanie najczęściej powoduje pojawienie się charakterystycznej goryczy. Jeśli chodzi o świeżo zebrane kurki, to często jest to powód nieprawidłowej obróbki termicznej, np. smażenie zbyt długo na mocnym ogniu z dodatkiem oleju.
Przed smażeniem usuń delikatną szczoteczką zabrudzenia – piach itp. Po wstępnym czyszczeniu najlepiej jest wymoczyć grzyby w zimnej, lekko osolonej i posłodzonej wodzie z dodatkiem odrobiny mleka przez godzinę. Potem wystarczy je odcedzić i odstawić do wyschnięcia. Dopiero wtedy możemy wrzucić je na suchą patelnię i podsmażyć, a kiedy puszczą wodę, dodaj troszkę masła klarowanego.
Warto przeczytać: Kremowa i pyszna jajecznica z kurkami. Poznaj przepis
Ile czasu smażyć kurki? Odpowiadamy
Smażenie kurek jest krótkie i należy trzymać się ustalonego czasu. Jest to 5-10 minut, w zależności od ilości i wielkości kurek.