Tak robiono szarlotkę w XIX wieku. Przepis pochodzi z 1894 roku, z książki kucharskiej moich krewnych. Smak jest obłędny!
Szarlotka to ciasto, które uwielbia prawie każdy z nas. Można przygotować ją w różnych odsłonach, ale mało kto zna przepis z XIX wieku. Pochodzi ze starej książki kucharskiej i zupełnie różni się sposobem wykonania oraz smakiem. Zdecydowanie powala na kolana bardziej niż te klasyczne szarlotki. Przepis znajdziesz poniżej.
Tak robiono szarlotkę w XIX wieku. Przepis ze starej książki
Składniki: forma do pieczenia 27x18cm
Jabłka:
» 12 jabłek
» porzeczki czerwone – dowolna ilość
» 50 g cukru
» 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
» 125 g masła
» 125 g cukru pudru
» 6 żółtek
» 6 białek
» 125 g mąki migdałowej
» szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Jabłka obierz i wydrąż ich środek, następnie układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Czerwone porzeczki wymieszaj z cynamonem i cukrem. Wypełnij nimi jabłka, a następnie na wierzchu ułóż kawałek masła na każdym owocu.
Przygotuj ciasto: masło wrzuć do miski, następnie wsyp cukier puder i ubij na puszystą, gładką masę. Miksuj i dodawaj po jednym żółtku, a potem dodaj mąkę migdałową i szczyptę gałki muszkatołowej. Białka ubij na sztywną piankę i dodaj do masy. Wymieszaj, następnie wlej do blachy z jabłkami. Piecz ciasto w 180 stopniach około dwie godziny, do suchego patyczka.