Kopytka w ulepszonej wersji – z serkiem topionym, który odmienia smak. Sprawdź przepis i zachwyć swoich bliskich.
Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Swoim smakiem podbijają nie tylko nasz kraj, ale także te poza granicami. Podstawowe przepisy opierają się na podstawowych składnikach takich jak ziemniaki, mąka, jajko i sól. Aby nadać kopytkom bardziej wyjątkowego smaku, warto dodać do niech serek topiony. Dzięki temu są aromatyczne, mięciutkie i niezwykle szybko znikają z talerza. Poznaj przepis.
Kopytka w ulepszonej wersji z serkiem topionym. Przepis
Składniki:
» 500 g ziemniaków
» 150 g mąki ziemniaczanej
» 150 g mąki pszennej
» 1 jajko
» 1 łyżeczka soli
» 100 g serka topionego
» pieprz do smaku
» 1 łyżka masła roztopionego
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
Gdy ziemniaki przestygną, przepuść je przez praskę, następnie dodaj jajko, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i roztopione masło. Wyrób ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą – powinno być gładkie. Ciasto delikatnie uformuj na oprószonym mąką blacie, a następnie krój kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawaj z tartym serem i skrop delikatnie oliwą. Dodatek świeżych ziół nada jeszcze lepszego aromatu. Smacznego! Zobacz też przepis na deser w 10 minut – kliknij tutaj.