W PRL-u to danie było hitem. Przygotowanie nie należało do najłatwiejszych, choć efekty były warte wszystkiego. Smak był nie do opisania.
W PRL-u powstało wiele dań, o których pamięta każdy, kto wychowywał się w tych czasach. Popularnym obiadem niedzielnym i nie tylko – była pręga wołowa. To mięso wymagające większego wkładu czasu, ze względu na dużą ilość błonek. Duszenie mięsa to czas co najmniej 2 godziny. Powstający sos ma nie powtarzalny aromat i smak. Przepis znajdziesz poniżej.
W PRL-u to danie było hitem. Pręga wołowa – smak nie do opisania
Składniki:
» 500 g pręgi wołowej
» 2 duże cebule
» 1 por
» 10 łyżek oleju rzepakowego
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej
» szklanka wody
» 1 łyżka słodkiej papryki
» 1 łyżeczka soli
» pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pręgę wołową umyj, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Krój na cienkie plastry w poprzek włókien, następnie obtaczaj w mące wymieszanej z pieprzem, solą i słodką papryką. Podsmaż mięso z każdej strony z dodatkiem 5 łyżek oleju.
Podsmażone mięso układaj w dużym garnku, a następnie wlej wodę i duś na średnik ogniu. Na patelni po mięsie podsmaż posiekaną cebulę i por, a potem dodaj do garnka z mięsem. Dopraw całość solą i pieprzem, następnie duś pod przykryciem 2 godziny. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęść go mąką. Podawaj z ziemniakami lub kopytkami i surówką, przepis na obłędną surówkę znajdziesz tutaj. Smacznego!