REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRobiono je częściej niż schabowe. Dzisiaj większość krzywi się na ich widok

Robiono je częściej niż schabowe. Dzisiaj większość krzywi się na ich widok

Robiono je częściej niż schabowe
fot. screen Youtube / gotuje

Robiono je częściej niż schabowe, bo smak był nie do opisania. Czasy PRL-u skrywają wiele kulinarnych perełek, o których niestety zapominamy. O jakim daniu mowa? Czy już wiesz?

REKLAMA

W PRL- zajadano się nimi po uszy i były bardziej popularne niż schabowe czy mielone. Mowa ozorach wołowych lub wieprzowych, na których widok większość osób w tych czasach od razu ucieka. Ich wygląd jednak jest zupełnie mylący, bo dobrze przygotowane smakują obłędnie i rozpuszczają się w ustach. Poznaj przepis na ozory wieprzowe w sosie własnym i przekonaj się, jakie to pyszne!

Robiono je częściej niż schabowe – przepis na ozory w sosie własnym

Składniki:
» 4 ozory wieprzowe
» 1 duża cebula
» 1 marchewka
» 2 pietruszki
» kawałek pora
» 2 ząbki czosnku
» 1 łyżka mąki pszennej
» 2 liście laurowe
» 3 ziarna ziela angielskiego
» 1 łyżeczka majeranku
» 1/4 łyżeczki chili
» 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
» sól, pieprz

 Przygotowanie:
Ozorki oczyść dokładnie, a następnie wytnij ślinianki i umyj. Przełóż do garnka, a potem zalej wodą – tak, by tylko mięso było zakryte. Przykryj garnek i gotuj przez 1 godzinę. Po tym czasie odcedź ozory, następnie obierz ze skóry. Do garnka włóż ozory, obraną marchewkę, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalej nową wodą, następnie gotuj do momentu, aż ozory będą miękkie. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj czerwoną paprykę i chili.

REKLAMA

Miękkie ozory wyjmij i pokrój w plastry. Do garnka przełóż cebulę, ozory, a potem dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj chwilę. Pod koniec zagęść mąką. Podawaj z surówką i ziemniakami, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA