Niekiedy podczas gotowania jajka skorupka potrafi nieoczekiwanie pęknąć, a gdy białko wyleje się ze środka, to niszczy cały efekt. Taka sytuacja może się przytrafić każdemu. Jeśli nie chcesz doświadczyć tej kuchennej potyczki, wypróbuj 1 prosty trik.
Jajko nie musi pękać podczas gotowania. Wystarczy dodać do wody 1 składnik
Nie za bardzo wiesz, co zrobić, żeby skorupka jajka nie pękła w trakcie obróbki cieplnej? Otoczka ocaleje dzięki 1 łatwej sztuczce. Wypróbuj ją, a zapobiegniesz katastrofie.
Wcześniej jednak musisz mieć na uwadze jedną ważną kwestię. Nie narażaj jajka na raptowne skoki temperatury. Dlaczego? Akurat wtedy istnieje największa szansa, że skorupka ulegnie uszkodzeniu. W związku z tym do gorącej wody nigdy nie wrzucaj jajka, które przed chwilą wyjąłeś z chłodziarki. Najlepiej wyciągnij je z urządzenia na 30 minut przed planowaną obróbką termiczną, a potem zanurz je w naczyniu z zimną wodą i wtedy dopiero zacznij gotować.
Jajko nie pęknie w czasie gotowania, gdy zastosujesz ten patent
Jeśli chcesz mieć gwarancję, że otoczka nie pęknie w trakcie podgrzewania, możesz zastosować także pewną sztuczkę. Do płynu, w którym gotowane są jajka, wlej łyżkę octu lub podobną ilość soku z cytryny. To efektywnie ochroni jajka przed pękaniem.
Niektórzy kucharze mają również inny patent. Biorą igłę i nakłuwają jajko z poziomej strony. W ten sposób rosnące ciśnienie w tracie obróbki ma gdzie uchodzić i otoczka nie kruszeje.
Warto dodać, że jajka są cenione nie tylko za smak, ale i wartości odżywcze. Mają w sobie mnóstwo białka o wysokiej wartości biologicznej, którego nasz organizm bardzo potrzebuje. Ponadto, jajka są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych (także omega-3), które wpływają m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.