Jak często czyścisz piekarnik? Jeśli właśnie masz w planach go odświeżyć, to koniecznie zrób to najnowszym sposobem. Jest szybki, skuteczny i prosty, więc na pewno sobie poradzisz. Pozbędziesz się nawet najtrwalszych zabrudzeń, a sprzęt będzie lśnić czystością. Również przypalone i zaschnięte resztki tłuszczu zejdą bezboleśnie. Wszystko za sprawą 1 pomysłowej sztuczki z garnkiem. Zastosuj ją, a nie będziesz musiał długotrwale szorować piekarnika. On umyje się sam!
Super sposób na czyszczenie piekarnika
Do garnka (wybierz taki, który bez problemu zmieści się w piekarniku) wlej ocet (1/2 szkl.) i gorącą wodę (1 szkl.). Jeśli drażni cię aromat octu, to ewentualnie możesz dodać trochę soku z cytryny lub skórkę z owocu. To także świetny patent na pozbycie się z pieca nieprzyjemnej woni.
Teraz umieść garnek w piekarniku, na środkowym szczeblu. Sprzęt rozgrzej do 250°C i utrzymuj temperaturę przez pół godziny. Potem wyłącz piecyk i poczekaj, by się wystudził. Otwórz drzwiczki i wyciągnij garnek oraz ruszt. Od razu dostrzeżesz, że nieczystości odlepiły się od ścianek urządzenia. Sięgnij po miękką ściereczkę, zwilż ją i zacznij przecierać powierzchnię, by usunąć pozostały brud. To patent na perfekcyjnie czysty piekarnik bez wielkiego wysiłku.
Pamiętaj, że nie każde naczynie jest tak wytrzymałe, aby znieść temperaturę 250°C. Bezwzględnie nie wstawiaj do piekarnika garnków szklanych, porcelanowych i tych z nawet drobnymi plastikowymi fragmentami (m.in. rączkami). Natomiast garnki ze stali nierdzewnej, ceramiczne, aluminiowe i żeliwne możesz spokojnie wykorzystać do tego triku.
Czy powyższa metoda to dobra alternatywa dla samoczyszczenia?
Piekarniki najnowszej generacji mają funkcję samoczyszczenia. W przypadku pyrolitycznego czyszczenia, temperatura sięga aż 500°C. Wtedy wszelkie zabrudzenia obecne na ściankach i w zakamarkach zostają zwyczajnie spalone i powstaje z nich proch. Ta strategia dodatkowo eliminuje bakterie i przykry zapach.
Jednak ta opcja samoczyszczenia ma też złe strony. Zdaniem producentów najlepiej korzystać z niej co 1-2 miesiące, a rozgrzanie pieca do tak ekstremalnej temperatury wiąże się też z wyższymi rachunkami za energię elektryczną (cały zabieg trwa nieraz nawet 3 godziny). Z tej przyczyny zastosowanie patentu z garnkiem na odświeżanie piekarnika to rozsądne i ekonomiczne rozwiązanie.