Owiń naczynie plastrami boczku i wlej jajka, a efekty cię zaskoczą. Twoi bliscy będą prosić cię o to danie częściej niż o schabowe. Ten przepis to prawdziwa bomba kulinarna!
Zwykłe schabowe czasem się nudzą, dlatego warto wyjść poza schematy i przygotować coś nietypowego. Przygotuj roladę schabową, otuloną boczkiem. To smak nie do opisania, wbrew pozorom jest ona prosta w wykonaniu. Przepis znajdziesz poniżej.
Owiń naczynie plastrami boczku i wlej jajka. Ta rolada to prawdziwy hit
Składniki:
» 400 g boczku wędzonego w plastrach
» 2 ziemniaki
» 5 g soli i pieprzu oraz papryki słodkiej
» 300 g schabu
» 200 g sera
» 6 jajek
» 2 pomidory
» 3 ogórki
» 50 g szczypioru
» 30 g pietruszki
» 30 ml oleju
» 10 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Plastry boczku wyłóż równo w naczyniu żaroodpornym tak, aby ich połowa wychodziła na zewnątrz. Ziemniaki zetrzyj na tarce na plasterki i wyłóż je w naczyniu, a potem dopraw solą i pieprzem. Schab pokrój na 4 grubsze plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem. Ułóż dwa plastry na ziemniaki, a potem posyp startym serem i przykryj kolejną warstwą plastrów ziemniaków i pozostałymi dwoma plastrami schabu. Na wierzch wbij jajka i nawiń boczek, który wystawał poza naczynie.
Owiń całość folią aluminiową, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 minut do zarumienienia. Podawaj z sałatką grecką, smacznego!