Większość osób przepada za wypiekami kakaowymi czy tymi z dodatkiem owoców. A co gdyby tak połączyć i jedno i drugie? Ciasto z gruszkami będzie odtąd twoim numerem jeden na deser. Ma wszystko, co lubisz i choć trzeba je upiec, to pracy przy nim jest naprawdę niewiele. Ten przysmak trafi w gusta każdego łakomczucha. Daj szansę tej niesamowitej recepturze i przygotuj proste, szybkie i pyszne ciasto w sam raz do kawy.
Gruszki idealnie pasują do deserów
Przyrządzenie słodyczy z owocowym dodatkiem to zawsze doskonały pomysł. Skoro mamy sezon na gruszki, to właśnie te owoce warto zatopić w cieście. Są soczyste i smakowite, więc do prostego ucieranego wypieku pasują jak ulał.
Wypróbuj recepturę na wyborne ciasto z gruszkami
Kakaowy deser jest mięciutki, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Dzięki owocowej wkładce ciasto jest wilgotne i zyskuje na smaku. Ponadto wzrastają jego wartości odżywcze. Kompozycja jest tak łatwa i szybka, że przygotujesz ją bezbłędnie. Placek po upieczeniu cudnie pachnie i wygląda kusząco. Aż się prosi, by polać go stopioną czekoladą i czym prędzej spałaszować.
Przepis na smakowite kakaowe ciasto z gruszkami
Składniki:
3 duże jajka
180 g cukru
170 g mąki pszennej
40 g kakao do wypieków
170 g margaryny
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka
2-3 gruszki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przyda ci się jeszcze forma o boku 22 cm albo prostokątna o zbliżonej powierzchni. Koniecznie wyłóż ją pergaminem.
Opis przygotowania:
Do garnka przełóż cukier, margarynę, kakao i cukier waniliowy. Dodaj mleko i wszystko podgrzewaj do zagotowania. Wymieszaj na aksamitną masę, odstaw ją do wystudzenia.
Gdy będzie chłodna, wbij do niej jajka – jedno po drugim, a po każdym dodaniu starannie ucieraj ciasto. Później dodaj sypką mieszankę przesianą przez sitko, czyli mąkę, sodę i proszek do pieczenia – mieszaj, aż powstanie jednolity krem. Przelej go do przyszykowanej formy.
Obierz gruszki i oczyść je z gniazd nasiennych, a potem pokrój w małą kostkę i głęboko umieszczaj w surowym cieście, zachowując nieznaczne przerwy między porcjami.
Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, ustawiając go na najniższym szczeblu urządzenia i piecz przez 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Jak serwować wypiek z gruszkami?
Kakaowy deser z owocami po wystygnięciu udekoruj rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z ciepłą śmietanką 30% (150 g czekolady + 150 ml kremówki). Po naniesieniu polewy wypiek najlepiej odłóż na 60 minut, by polewa dobrze stężała.