Stany Zjednoczone zdecydowały się na wstrzymanie importu z Polski mięsa wieprzowego i jego przetworów. Jest to spowodowane panującą na coraz większym obszarze naszego kraju „epidemią wysoce zaraźliwej choroby afrykańskiego pomoru świń”.
Jak podkreśla agencja Reutera, wirus ASF szybko rozprzestrzenił się w Europie Wschodniej oraz w Chinach, które są największym na świecie producentem wieprzowiny. Agencja zaznacza, że Stany Zjednoczone „są wolne od tej choroby i pragną utrzymać ten stan”.
Reuter informuje, że w jednym z polskich zakładów eksportujących wieprzowinę wykryto, że nie przestrzega on wymogów mających na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się poważnych chorób zwierząt gospodarskich. Agencja ujawnia, że Departament Rolnictwa USA (USDA) aktualnie „dokonuje przeglądu protokołów eksportowych z Polski”. Jak informuje agencja Reutera, Amerykanie mają zastrzeżenia do Morlin i Sokołowa, znanych polskich zakładów przetwórstwa mięsnego.
Informacje agencji Reutera potwierdził w piątek Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk. Wyjaśnił, że wstrzymanie importu mięsa mrożonego, schłodzonego oraz produktów wieprzowych pochodzących z Polski do USA obowiązuje od czwartku i nie określono daty, do kiedy restrykcje będą obowiązywać.