„Zupa Nic”? Stworzona z myślą o miłośnikach delikatnych mlecznych smaków i aromatu wanilii. To kulinarne arcydzieło z pewnością skradnie serce każdemu. Wiele osób o niej zapomniało, dlatego warto przypomnieć sobie ten smak.
Przygotowanie Zupy „Nic” jest niewyobrażalnie proste. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyjątkowy przepis ze starych czasów to coś, co przypomina dzieciństwo. Gotowane mleko z laską wanilii, złocistych żółtek i uwieńczenie całości lekką, puszystą pianką. Efekt? Smak przypominający roztopione lody waniliowe, lecz o niebo bardziej wyrafinowany.
Zupa „Nic” – przepis
Składniki:
» 1 łyżka cukru lub miodu
» 1 laska wanilii
» 2 jajka
» łyżeczka cukru
» 400 ml mleka
» maliny, borówki, jagody
Przygotowanie:
Mleko podgrzewaj na wolnym ogniu, a następnie dodaj rozkrojoną laskę wanilii i cukier lub miód. Białko jednego jajka ubij na sztywną pianę, a potem dodaj łyżeczkę cukru. Gdy mleko będzie bardzo ciepłe, dodawaj kleksy białka.
Białko będzie się ścinać po ok. 3 minutach. Wtedy zdejmij garnek z ognia, a następnie wyłóż ścięte białka na talerz, a mleko zapraw rozbitymi żółtkami. Cały czas mieszaj, aż mleko zacznie gęstnieć. Wylej mleko do białek, a potem odstaw do wystudzenia i dodaj ulubione owoce. Smacznego!