Precyzyjne (i szybkie) wyczyszczenie praski do czosnku nie jest wcale prostym zadaniem, jak może się wydawać. Zazwyczaj korzysta się w tym celu ze szpilek, wykałaczek czy innych przyborów z ostrym zakończeniem. Zabiera to sporo czasu, ale tradycyjne umycie kuchennego gadżetu przy pomocy gąbki i płynu do naczyń to na ogół zbyt mało. Podobnie jak czyszczenie praski w zmywarce. W takim razie, jaki sposób sprawdzi się najlepiej?
Praska do czosnku będzie jak nowa. Wystarczy, że umyjesz ją tą metodą
O tym sposobie mycia kuchennego przyrządu z pewnością jeszcze nie słyszałeś: będzie ci potrzebny… świeży ogórek! Warzywo musisz przepuścić przez praskę – za sprawą dużej zawartości wody w mgnieniu oka odetka szczeliny i wymiecie z nich pozostałości po czosnku. Poza tym dzięki ogórkowi prędzej zneutralizujesz uciążliwą woń po aromatycznych ząbkach.
Jeśli nie masz w zanadrzu ogórka, to spryskaj gadżet kuchenny olejem w spreju. Tłuszcz spowoduje, że nieczystości odejdą zdecydowanie łatwiej.
Czy spożywanie czosnku ma same zalety?
Warzywo uchodzi za naturalny antybiotyk, który zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji pokarmowych. Jest bogaty w minerały, przeciwutleniacze i witaminy. Eliminuje stany zapalne w organizmie, zabija bakterie, grzyby i wirusy. W związku z tym skutecznie wzmacnia układ odpornościowy.
Mimo że warzywo słynie z wielu dobroczynnych właściwości, to nie jest polecane dla każdego. Na przykład osoby z chorobami układu pokarmowego czy dolegliwościami żołądkowymi powinny wystrzegać się czosnku. Jest ciężkostrawny i często wzmaga gazy. Może też wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, a nawet reakcje alergiczne (u ludzi uczulonych).