Pierogi z kapustą i grzybami powinny zagościć na każdym stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Niestety w mojej rodzinie nie każdy lubi grzyby. Długo szukałam przepisu na idealne pierogi, które pokochają wszyscy i w końcu się udało. Wystarczyło zastąpić grzyby serem i nieco odmieniony farsz trafił w gusta każdego domownika – pokochali go nawet wielbiciele tradycyjnych smaków. Wypróbuj ten przepis na świąteczne pierogi.
Alternatywą dla grzybów jest biały ser
Grzyby warto wymienić na twaróg z kilku powodów. Chociaż miks kapusty z grzybami jest najpopularniejszy, to z pewnością znajdą się też fani białego sera, który jest zdrowy, zasobny w proteiny oraz wapń. Tę łatwą recepturę naprawdę warto przetestować. U mnie się sprawdziła. Gorąco polecam!
Przepis na odmienione pierogi z kapustą i białym serem
Składniki:
Na ciasto:
1 jajko
pół kg mąki
ciepła woda, sól
2 łyżki oleju
Na farsz:
200 g twarogu
1 biała kapusta
masło, czarny pieprz, sól
1 cebula
Sposób wykonania:
Na początku przyrządź ciasto, do którego trafi farsz. Zagnieć wyżej wymienione produkty starając się, by masa wyszła sprężysta. Krążki wykrawaj przy pomocy szklanki i na każdej porcji umieszczaj po łyżeczce kapuściano-serowego nadzienia.
Aby przygotować farsz, najpierw poszatkuj kapustę, a potem ugotuj ją w osolonej wodzie. Gdy warzywo zmięknie, musisz je odsączyć i odstawić do wystygnięcia. Pokrój cebulę w małą kosteczkę i podsmaż na maśle. Chłodną kapustę porządnie odciśnij, bo nadmiar wilgoci nie jest pożądany. Wrzuć do niej twaróg i podsmażoną cebulę. Gotowe.