Unoszący się w domu aromat mandarynek od razu przywołuje nam na myśl święta Bożego Narodzenia. W grudniu chętnie spożywamy cytrusy, bo akurat możemy kupić je po okazyjnej cenie w wielu marketach. Mandarynki są pyszne solo, ale możemy przyrządzić z nich także wyśmienity deser. Właśnie na taki pomysł wpadła Ewa Wachowicz, która zaprezentowała przepis na ciasto Mandarynkowiec. Jest prosty do zrobienia i sprawdzi się na rozmaite uroczystości. Zobacz, jak piecze go mistrzyni.
Święta to nie tylko choinka i kolędy, ale i okazja do spróbowania wielu potraw, których tak bardzo brakuje nam latem czy jesienią. Smaczne domowe ciasta, takie jak piernik, sernik, keks i makowiec pieszczą nasze podniebienie. Zimą rzadziej pieczemy desery z owocami – bo te są zwykle drogie albo trudno je znaleźć w sklepach.
Na szczęście w grudniu mamy możliwość kupienia świeżych pomarańczy czy mandarynek. Wtedy w sklepach ich nie brakuje, a dodatkową zaletą jest przystępna cena. Cytrusy są soczyste, słodkie i orzeźwiające. Można z powodzeniem dodawać je do deserów, koktajli, ciast i innych potraw, także wytrawnych. Ponieważ wielkimi krokami zbliża się Wigilia, warto pachnące mandarynki umieścić w cieście. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na smakowity Mandarynkowiec i postaw go na swoim świątecznym stole. Jego zapach i piękny kolor skuszą nawet największych niejadków.
Przepis Ewy Wachowicz na aromatyczne ciasto Mandarynkowiec
Składniki:
4 jajka,
3 szklanki mąki,
7 mandarynek,
1 szklanka cukru,
¾ szklanki oleju z pestek winogron,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Ugotuj całe mandarynki wraz ze skórką przez ok. 40 minut, aż zmiękną. Potem je odcedź i ostudź. Zimne owoce zmiksuj na gładki mus.
W oddzielnej misce wymieszaj sypkie produkty, czyli mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Sypką mieszankę połącz z masą z cytrusów. Dodaj jeszcze olej i jajka, wszystko ucieraj na aksamitną masę i przelej ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Deser piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 40-45 minut. Na koniec możesz ozdobić mandarynkowy wypiek, np. cukrem pudrem, stopioną czekoladą czy kawałkami orzechów, smacznego.