Na Sylwestra zaprosiłeś gości i zastanawiasz się, co smacznego dla nich przygotować? Sałatki sprawdzają się zawsze i nie może ich zabraknąć na imprezowym stole. A jeśli wyglądają i smakują tak rewelacyjnie jak ta, nikt się im nie oprze, a zachwytom nie będzie końca. Przepis na cudną sałatkę „Klejnot stołu” jest bardzo łatwy, a samych składników do zrobienia tej potrawy jest niewiele. Warto się skusić.
Sałatka Klejnot Stołu znakomicie sprawdzi się na Sylwestra
Gości zawsze trzeba czymś poczęstować. Szybkie przekąski na słono i słodko, a także sałatki to pozycja obowiązkowa na Sylwestra. W święta mnóstwo osób zajadało się sałatką jarzynową, więc nie wypada znów podać jej biesiadnikom, bo małe są szanse, że ktoś się na nią skusi. Gdy natomiast zaserwujesz sałatkę Klejnot stołu, każdy zwróci na nią uwagę i zechce jej skosztować.
Nowoczesna sałatka Klejnot stołu – w sam raz na imprezę
Kolorowa, prosta i sycąca kompozycja na pewno spełni oczekiwania wszystkich zaproszonych. Elegancko wygląda i pysznie smakuje, więc skusi nawet największych niejadków.
Sałatkę przyrządzisz w mgnieniu oka i przy minimalnym nakładzie pracy. Potrzebne składniki masz już w domu, a jeśli nie, to bez problemu znajdziesz je w osiedlowym sklepie spożywczym. Z przepisem nie będziesz mieć kłopotu, a sałatka zniknie z naczynia jeszcze przed północą.
Przepis na sałatkę Klejnot stołu
Składniki:
5 dużych jajek
500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
sera żółtego
1 średnia czerwona cebula
50 g nasion słonecznika
150 g majonezu
200 g pomidorków cherry
pieprz i sól w ilości do smaku
30 ml oleju rzepakowego
Sałatkę najlepiej podać w dużym przezroczystym naczyniu, w którym widać będzie poszczególne piętra składników.
Sposób wykonania:
Oczyść kurczaka, pokrój go w kostkę i posyp przyprawą curry, odłóż na pół godziny. Ugotuj jajka na twardo, drobno pokrój cebulę i podpraż na patelni ziarno słonecznika.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pierś z kurczaka podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aby delikatnie się zezłocił, ostudź.
Wystudzone jajka obierz ze skorupki i rozdrobnij na tarce. Rozłóż je na dnie naczynia, dopraw pieprzem i solą, a potem nanieś 2 łyżki majonezu. Dorzuć cebulę i kurczaka, znów posmaruj składniki majonezem.
Układaj pestki słonecznika i starty żółty ser, przykryj tę warstwę ostatnią porcją sosu i udekoruj pomidorkami cherry przekrojonymi na pół, a także natką pietruszki. Sałatkę możesz podać z pieczywem razowym lub bagietką. Smacznego.
Sprawdź też przepis na sałatkę gyros i sałatkę grecką.