Papier do pieczenia znajduje się w niemal w każdej kuchni. Dzięki niemu pieczenie staje się łatwiejsze, a forma czy piekarnik są odpowiednio czyste. Jednakże pergamin ma też jeden minus. Posługiwanie się nim może być dla nas problematyczne. Co zrobić, by papier idealnie przylegał do powierzchni? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Nie musisz już walczyć z pergaminem
Papier pergaminowy to użyteczny bajer. Kiedy jeszcze go nie było w sklepach, gospodynie domowe radziły sobie inaczej. Smarowały blaszki tłuszczem – to chroniło żywność przed przywieraniem. Aczkolwiek ten sposób ma pewną wadę – stwarza dodatkowy harmider w kuchni, a my musimy potem zmywać. Jeśli masz papier do pieczenia, ten dylemat nie będzie cię dotyczył.
Aby zastosować pergamin, po prostu wyłóż nim blaszkę. Jednak i ta czynność może sprawiać problem. Każdy, kto używał choć raz sztywnego arkusza, dobrze wie, że ten potrafi ciężko się formować. Czy można ułatwić sobie całą czynność? Oczywiście, zobacz jak tego dokonać.
Papier do pieczenia więcej nie będzie sprawiać kłopotu
Tendencję do zwijania w formie ma szczególne papier w rolce. Ale ten w arkuszach wcale nie jest lepszy i czasami też nie chce się idealnie ułożyć w blaszce. Na szczęście jeden trik rozwiąże sprawę.
Odetnij kawałek, jaki będzie ci potrzebny, a potem zroluj go w kulkę. Następnie umieść ją pod bieżącą wodę i wyciśnij. Dzięki temu papier będzie bardziej sprężysty, więc sprawniej wyścielisz nim jakiekolwiek naczynie. Sam najlepiej wypróbuj i oceń skuteczność tej metody. Praca w kuchni stanie się przyjemnością.