
Słynne kapuściane zawiniątka pokochały miliony osób na całym świecie, ale szczególnie cenią je sobie Polacy. Dzisiejsza receptura na tę potrawę trochę odbiega od tej tradycyjnej, ale doskonały smak i aromat pozostają niezmienne. Gołąbków nie trzeba dusić w sosie czy wstawiać do piekarnika. Dzięki innej obróbce kulinarnej wychodzą po mistrzowsku.
Nowy patent na gołąbki
Gołąbki zazwyczaj utożsamiamy z potrawą gotowaną, ale warto od czasu do czasu zdecydować się małą zmianę i wybrać troszkę inny rodzaj obróbki cieplnej. Patent, który proponujemy, upodabnia gołąbki do kotletów. Wszystko dlatego, że danie po przyrządzeniu zostaje opanierowane i podsmażone.
W liście kapusty został zawinięty soczysty farsz z ryżu i mięsa, a na zewnątrz gołąbki otula złocista panierka z jajek i bułki tartej. Kompozycja jest naprawdę udana i smakuje bajecznie. Zanim farsz trafi w liście kapusty, jego główny składnik, czyli mięso mielone powinno zostać podsmażone na patelni wraz z cebulką. Tylko wtedy będzie można je bezpiecznie zjeść. Samo obsmażenie już zawiniętych gołąbków na patelni nie wystarczyłoby.
Przepis na smażone gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 średnia cebula
0,5 kg ryżu
pieprz, sól
majeranek
4-5 jajek
12 liści kapusty
bułka tarta
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj do miękkości, a potem ostudź. Cebulę posiekaj w kosteczkę i wrzuć na gorący tłuszcz – powinna się zeszklić. Dopraw ją pieprzem, solą, majerankiem, mieszaj i przełóż na patelnię mieloną wieprzowinę.
Gdy mięso dobrze się podsmaży, połącz je z ryżem, dodaj jajko i zamieszaj. Tak przygotowane nadzienie zawijaj w zblanszowane liście kapusty, tworząc klasyczne gołąbki.
W głębszej misce rozbełtaj jajka z dodatkiem pieprzu i soli. Starannie maczaj zawiniątka w jajku, a potem panieruj w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gołąbki podawaj jeszcze ciepłe, smacznego.