O dziś nie musisz już martwić się, że twoje kotlety mielone wyjdą suche jak wiór. Ten łatwy kuchenny trik sprawi, że potrawa za każdym razem będzie przyjemnie soczysta. Ponadto, zdecydowanie polepszy się jej smak. Koniecznie dowiedz się, jak uzyskać taki efekt.
Nadanie mielonym soczystości to dla niektórych kucharzy amatorów spore wyzwanie. Problem ten nie daje się tak we znaki, gdy przyrządzamy małe porcje do jedzenia. Jeśli jednak robimy wielką ucztę dla gości, to stworzenie perfekcyjnych kotletów mielonych w iście polskim stylu to nie lada sztuka. Gdy już podsmażasz je na patelni, by nabrały apetycznej rumianej skórki, wnętrze może wyrwać ci się spod kontroli. Na pewno nie chcesz, by stało się suche i niesmaczne. Zobacz, jak temu zapobiec.
Kostka lodu uratuje suche kotlety mielone
Zazwyczaj, gdy smażymy kotlety, więcej ciepła smaży je tylko z zewnątrz. Wysoka temperatura nie zdąża dotrzeć do wnętrza, a wtedy mielone silniej się nagrzewają i tracą więcej płynu.
Jak zrekompensować ten deficyt? Wystarczy użyć kostek lodu. Aczkolwiek nie mamy na myśli zwykłych kostek z zamarzniętej wody. W zamrażalniku warto przechowywać także inne kostki – rosołowe lub bulionowe. Przydadzą się w podbramkowej sytuacji, czyli właśnie teraz.
Bulion lub rosół w kostkach to nic innego, jak wywar jarzynowy, a czasem mięsny, który został wcześniej zamrożony. Można zużywać go w razie konieczności. Jeśli jeszcze nie masz takich kostek, możesz je zrobić. Weź foremki do lodu, zalej esencjonalnym wywarem (a nie wodą) i zamroź. Dla pewności możesz je opisać, aby któryś z domowników nie wrzucił sobie takiej rosołowej kostki np. do drinka.
Jeśli chcesz, by kotlety mielone zawsze były soczyste, to wciśnij po jednej takiej kostce bulionowej do każdego kotlecika na patelni podczas smażenia.
Na kanale Kitchen and Cooking Hacks (YouTube) możesz dokładnie prześledzić, jak wygląda cała sztuczka. Twórca zaznacza, że poza utrzymaniem właściwej tekstury mielonych, ten trik dodatkowo wzmocni smak kotletów, ponieważ rosołowe kostki są jak przyprawa. Mięso zostaje nasycone aromatycznym wywarem, który poprawia smak całego dania.
Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne