Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego? Stwórz szybkie ciasto z herbatników i czekolady mlecznej. Przysmak zachwyci każdego łakomczucha – niezależnie od wieku. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję tego deseru, bo jest tak smakowity, że nie obejdzie się bez dokładek. A jeśli masz sporą rodzinkę, to jedna blaszka nie wystarczy, by obdzielić wszystkich. Ciasto wygląda bardzo efektownie i deklasuje gotowe wyroby z cukierni. Najlepsze jest to, że nawet nie trzeba go piec. Tym bardziej warto się skusić.
Czekolada i herbatniki to duet doskonały
Czasami pieczenie ciast stanowi spore wyzwanie, zwłaszcza dla mało doświadczonych kucharzy. Niekiedy biszkopt lub sernik może opaść albo w wypieku pojawi się zakalec. To niemiły widok, szczególnie jeśli bardzo się staraliśmy i poświęciliśmy mnóstwo cennego czasu. Niemniej jednak słodki kąsek i tak da się przygotować na czas. Nie ma co rozpaczać i warto podjąć kolejną próbę. Ten przepis na ciasto bez pieczenia nie przysporzy nikomu żadnych kłopotów i uda się za każdym razem. A efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
Zamiast wstawiać specjał do piekarnika i modlić się o to, by pięknie wyrósł i równomiernie się upiekł, wstaw go do lodówki. To w niej „dojdzie”, a wszystkie warstwy idealnie się ze sobą połączą. Zerknij na ten banalny przepis i przygotuj wszystkie niezbędne składniki z poniższej listy.
Przepis na obłędne ciasto bez pieczenia z czekoladą i herbatnikami
Lista składników:
100 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej
2 jajka
szczypta soli
2 paczki cukru waniliowego
100 g masła
1 litr mleka
orzeszki ziemne
100 g śmietany kremówki
2 tabliczki mlecznej czekolady
Opis przygotowania:
Umieszczamy ciasteczka w formie wyścielonej papierem pergaminowym. W naczyniu dokładnie mieszamy jajka, mąkę, skrobię kukurydzianą, sól i obydwa cukry. Powinna powstać masa o jednolitej teksturze.
Następnie dolewamy do niej połowę mleka, a niedługo potem resztę, zagotowujemy, nieustannie mieszając. Dodajemy masło i mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 porcje i na początku wlewamy do formy tylko jedną. Rozsmarowujemy i przykrywamy herbatnikami. Czynność wykonujemy 3-krotnie.
Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę i dodajemy kremówkę, podgrzewamy oba składniki i mieszamy, aż czekolada będzie płynna i uzyskamy aksamitny krem.
Przekładamy do niego drobno pokrojone fistaszki i mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na powierzchni deseru i wkładamy go do chłodziarki na całą noc. Kolejnego dnia możemy go kroić i podawać. Ta wersja ciasta bez pieczenia jest obłędna w smaku i zadowoli wszystkich łakomczuchów bez wyjątku. Instrukcja przygotowania jest do opanowania i nie przysporzy nikomu żadnych trudności. Za to deser uprzyjemni zimowe popołudnia.