REKLAMA
ShareInfo.plPoradyWsyp do wody pół łyżeczki. Nasiona wykiełkują już na drugi dzień

Wsyp do wody pół łyżeczki. Nasiona wykiełkują już na drugi dzień

moczenie nasion
fot. screen Youtube / PLANTS

W marcu możemy wysiewać pierwsze rośliny. Wiele gatunków należało wysadzić już wcześniej, więc wszyscy spóźnialscy powinni poznać ten trik na przyspieszenie kiełkowania. Działa świetnie za każdym razem, a kiełki pojawiają się w piorunującym tempie.

REKLAMA

Zanim nasionka trafią do gleby, powinieneś je wcześniej osłonić, by nie dotknęły ich choroby. Zabezpieczone ziarenka, a za jakiś czas rośliny, staną się silniejsze i będą mniej podatne na zarazy. Nasiona można zaprawiać na wieloma metodami, ale ten, który za chwilę poznasz, bije na głowę pozostałe. Wystarczy tylko suszony czosnek i woda.

Jak uodpornić nasiona?

Do miski wlej 250 ml wody i wsyp do niej pół łyżeczki granulowanego czosnku, wszystko wymieszaj, a potem zanurz w roztworze ziarenka. Powinny moczyć się tak przez kilka godzin.

Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Zabija i hamuje namnażanie drobnoustrojów. Ochroni nasiona, nim jeszcze wylądują w glebie. Ponadto rośliny przyjmą się zdecydowanie szybciej.

REKLAMA

Łatwo i skutecznie możesz też ponaglić kiełkowanie nasion. Sięgnij po woreczek strunowy i gazę. Dzięki temu patentowi wiele zaoszczędzisz. Przetrzesz oczy ze zdumienia, bo na niektórych nasionach pędy wyskoczą nazajutrz.

Nasiona eksplodują. Prosty trik przyspieszy rozwój siewek

Gdy zabezpieczysz już nasiona, przełóż je na lekko mokrą gazę i umieść w torebce z zapięciem strunowym. Tak potraktowane ziarenka połóż w jasnym i ciepłym miejscu.

Od czasu do czasu możesz skropić wodą materiał z nasionami. Część roślin już na następny dzień zawiąże pędy. Innym może to zająć co najmniej 2 dni. Niemniej jednak powyższy patent z suszonym czosnkiem i wodą zabezpiecza nasiona, a także przyspiesza pojawianie się kiełków.

REKLAMA

Czytaj też: Rozkrusz i nakarm zamiokulkasa. Podwoi swoje rozmiary momentalnie

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA